Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A kölcsönös szolidaritásra hívta fel a figyelmet a Felsőnémeti határátkelőnél tett látogatása során Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő. Hangsúlyozta: Szlovákia készen áll arra, hogy segítő kezet nyújtson a háború elől menekülő ukránoknak, akár étel vagy szállás formájában is.

 

„Hideg van, és azt szeretnénk, ha az embereknek nem kellene feleslegesen kint fagyoskodniuk. Azt szeretnénk, ha biztonságba tudnánk őket helyezni és gördülékenyen zajlana az elszállításuk a családjukhoz és ismerősükhöz, vagy mi fogunk nekik helyet keresni, ahol ideiglenesen elszállásolhatjuk őket“

 

– jegyezte meg a kormányfő. Elmondása szerint a határátkelőnél nyugodta a helyzet, a várakozási idő pedig minimális.

 hirdetes_300x300  

 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter tájékoztatása szerint az ország több tízezer szálláshelyet tud biztosítani a menekülteknek. Emellett pedig egyének és szervezetek is rendelkeznek férőhellyel. A miniszter közölte: amennyiben megnő az Ukrajnából menekülők száma, szükség esetén ún. hotspotokat hoznak majd létre.

 

Heger a többi EU-s tagország szolidaritását is kiemelte.

 

„Amennyiben szükséges lesz és a kapacitásainkat kimerítjük, akkor a segítő kezük után fogunk nyúlni“

 

– mondta.

 

A miniszterelnök egyúttal a védelmi képesség megerősítésének szükségességét is hangsúlyozta.

 

„Egyértelműen meg kell erősítenünk a védelmi képességünket és az európai térség biztonságát, kiváltképpen a keleti határét“

 

– konstatálta.

 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter elmondása szerint az Észak-atlanti Szövetség összes keleti határán fekvő ország a négyes cikkely aktiválását kérte, ami biztonsági konzultációt jelent. Mint mondta, a konzultációk jelenleg is zajlanak és intenzíven keresik a megoldást a kialakult helyzetre. Leszögezte, hogy Szlovákia légtere biztonságban van úgy, ahogy az egész NATO légtere is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.