Nyitókép: Körkép.sk/KZs

 

A szlovák idegenrendészet szerda délelőtt két autóbusszal összesen 88 személyt szállított a csallóközi Bősre – értesült saját forrásból a Körkép. Információinkat később Fenes Iván polgármester is megerősítette, aki elmondta, hogy az ukrajnai háborús menekültek mellett vegyítve vannak nigériai, kameruni, marokkói, iráni személyek is. Diákokról van szó, akik Ukrajna egyes egyetemein tanultak.

 

A Körkép.sk a helyszínen tudott beszélni az éppen Bősön korzózó afrikai fiatalokkal. Elmondták, hogy Nigériából, illetve Kamerunból származnak és mérnöknek tanultak az ukrán egyetemeken.

 

Bősre tehát az ukrán anyák és gyerekek mellett Ukrajnában tanuló külföldi diákok érkeztek. A nap folyamán még egy harmadik autóbusz érkezése várható.

 

 hirdetes_810x300  
Nigériai férfiak Bős utcáin, fotó: Körkép.sk/KZs

 

Ugyanakkor nem zárható ki a továbbiakban, hogy a megnyitott határokat kihasználó klasszikus migránsok is megpróbálják kihasználni majd az alkalmat, hogy nyugatra jussanak.

 

Ennek megelőzésére az idegenrendészet Bősön is elmondta, hogy igazoltatja az érkezőket. Akiket mi láttunk, azoknak tényleg útlevelei, személyes iratai voltak. Nem klasszikus gazdasági migránsokról van tehát szó. A menekültközpont munkatársaitól megtudtuk, hogy a ma érkezőket külön szobákba, a létesítmény kettes szárnyába helyezték el. Az összkapacitás Bősön 708 fő, ebből jelenleg a ma érkezőkkel eddig 71 hely foglalt.

 

fotó: Körkép.sk/KZs

 

Az ukrajnai nők a Körkép.sk kérdésére elmondták, hogy Záporožie-ból jöttek, Ukrajna 6. legnagyobb városából. A 780-ezres, Dnyeper partján elterülő városból menekültek el a háború elől.

 

A menekültközpont munkatársai elmondták, hogy az egyes segélyszervezetek részéről is már úton vannak Bősre a szükséges higiéniai és tisztálkodó szerekkel, ruházattal, egyéb csomagokkal. A segítségnyújtás koordinálása most zajlik.

 

Várható, hogy Bősön a központ élelmet is biztosít számukra. A most érkezők vélhetően nem maradnak sokáig Bősön, a csallóközi város csak átmeneti megállót jelent számukra.

 

fotó: Körkép.sk/KZs
fotó: Körkép.sk/KZs
fotó: Körkép.sk/KZs
fotó: Körkép.sk/KZs
fotó: Körkép.sk/KZs
fotó: Körkép.sk/KZs
fotó: Körkép.sk/KZs

 

A helyzet Bősön jelenleg nyugodt, az egyes nációk békésen elférnek egymás mellett.

 

Király Zsolt

 

Körkép-exkluzív: Háború elől menekülő nők és gyerekek mellett többségében afrikai egyetemistákat helyeznek el Bősön

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.