Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Nathan Posner

 

Egyetért Ön Szlovákia NATO-tagságával? Ezt a kérdést tette fel a FOCUS ügynökség legfrisebb felmérésében, amit a Markíza televízió megbízásából készítette. A felmérés eredményét a csatorna Na telo (Testre szabva) című politikai műsorában mutatták be. Az eredmény szerint alakosság csaknem két harmada támogatja az ország NATO tagságát, 36 százalék ellenzi, három százalék bizonytalan. A dolog persze némiképp árnyaltabbá válik, ha külföldi katonai jelenlét kerül szóba.

 

A pártok szerinti megoszlás tekintetében a NATO tagságot leginkább a Progresívne Slovensko választói támogatják (69 százalék), a második helyen az SaS szerepel (58 %). A legkevésbé a Republika (3 %) és a Smer (14 százalék) támogatják a tagságot.

 

A felmérés központi kérdése azonban az volt, hogy ki mennyire támogatja NATO- illetve amerikai katonák szlovákiai jelenlétét. A válasz elég nyugtalanító lehet a liberális pártoknak.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: Markíza

 

Bár a NATO-tagságot a válaszadók 61 százaléka támogatta, NATO-katonák jelenlétét már csak 50 százalék értékelné pozitívan, miközben 45 százalék ellene foglalt állást.

 

Az amerikai katonák jelenlétét pedig csak 29 százalék fogadná el, miközben többen elleneznék, mint ahányan a NATO-tagságot pártolják (67 százalék). 

 

Forrás: Markíza

 

A jelenlegi háborús viszonyok között a fenti számok minimum kínos kérdéseket vetnek fel. Miközben a lakosság elköteleződése bizonytalannak tűnik, Szlovákia 1200 német és holland NATO-katonát hív be a keleti határvidék védelmére, Patriot légvédelmi rendszerrel (1 milliárd euró értékben). A korábban aláírt szlovák-amerikai kétoldalú (tehát nem NATO-kereteken belüli) védelmi megállapodása értelmében pedig az amerikai hadsereg bérmentesen igénybe veheti a szliácski és a malackai (konyhai) katonai reptereket.

 

Forrás: Markíza

 

Forrás: Markíza

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!