Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Felmérés: A szlovákiai lakosság többsége támogatja a NATO-tagságot – de nem a külföldi katonák jelenlétét

A NATO-katonák és az amerikai katonák jelenléte sem élvez egyértelmű támogatást - sőt...

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Nathan Posner

 

Egyetért Ön Szlovákia NATO-tagságával? Ezt a kérdést tette fel a FOCUS ügynökség legfrisebb felmérésében, amit a Markíza televízió megbízásából készítette. A felmérés eredményét a csatorna Na telo (Testre szabva) című politikai műsorában mutatták be. Az eredmény szerint alakosság csaknem két harmada támogatja az ország NATO tagságát, 36 százalék ellenzi, három százalék bizonytalan. A dolog persze némiképp árnyaltabbá válik, ha külföldi katonai jelenlét kerül szóba.

 

A pártok szerinti megoszlás tekintetében a NATO tagságot leginkább a Progresívne Slovensko választói támogatják (69 százalék), a második helyen az SaS szerepel (58 %). A legkevésbé a Republika (3 %) és a Smer (14 százalék) támogatják a tagságot.

 

A felmérés központi kérdése azonban az volt, hogy ki mennyire támogatja NATO- illetve amerikai katonák szlovákiai jelenlétét. A válasz elég nyugtalanító lehet a liberális pártoknak.

 

Forrás: Markíza

 

Bár a NATO-tagságot a válaszadók 61 százaléka támogatta, NATO-katonák jelenlétét már csak 50 százalék értékelné pozitívan, miközben 45 százalék ellene foglalt állást.

 

Az amerikai katonák jelenlétét pedig csak 29 százalék fogadná el, miközben többen elleneznék, mint ahányan a NATO-tagságot pártolják (67 százalék). 

 

Forrás: Markíza

 

A jelenlegi háborús viszonyok között a fenti számok minimum kínos kérdéseket vetnek fel. Miközben a lakosság elköteleződése bizonytalannak tűnik, Szlovákia 1200 német és holland NATO-katonát hív be a keleti határvidék védelmére, Patriot légvédelmi rendszerrel (1 milliárd euró értékben). A korábban aláírt szlovák-amerikai kétoldalú (tehát nem NATO-kereteken belüli) védelmi megállapodása értelmében pedig az amerikai hadsereg bérmentesen igénybe veheti a szliácski és a malackai (konyhai) katonai reptereket.

 

Forrás: Markíza

 

Forrás: Markíza

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Karcsi
2022. Már. 06. 21:36

Az ilyen felmérésekbe hogyan lehet csatlakozni?Merthogy szlovákiaiak többsége...Hát engem még egyszer sem kérdezett meg senki. Azért mert MAGYAR AJKÚ vagyok???

    Petike
    2022. Már. 07. 08:32

    engem sem a feleségemet sem a fiamat nem kérdezte meg senki mert 3 mal tobb igen lenne úgy a NATO tagságra mint a NATO katonák jelenlétere én is MAGYAR ajkú vagyok

B, Gy.
2022. Már. 07. 15:53

Amerika egy kaosz gyarto es a NATO moge bujik .Mindegy,hogy van vagy nincs par NATO katona Szlovakiaban ha haboru lesz azt megszivja mindenki.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket