Nyitókép: SITA

 

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia szerint Szlovákiának fel kellene ajánlania saját MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának.

 

A párt jelenleg független színekben politizáló parlamenti képviselője, Tomáš Valášek szerint az ukrán hadsereg ugyanilyen gépeken repül, így azokat használni tudnák az orosz hadsereg elleni háborúban saját légterük védelmében.

 

Valášek elmondta, hogy bár tudja, hogy a szlovák védelmi minisztérium először a gépek pótlását szeretné megoldani, de Valášek szerint ha Ukrajna nem most kap segítséget, néhány hét múlva már késő lesz.

  hirdetes_300x300   

 

Az Európai Parlament alelnöke és a PS alelnöke, Michal Šimečka szerint, akit elemzők a progresszívok várható új elnökének tartanak, hangsúlyozta, hogy a légtérzár és a MiG-29-esek esetében legalább ez utóbbiban meg kellene hallgatnunk az ukránok segítségkérését. Šimečka ezt a civil áldozatok életének védelmezésével indokolta az orosz agresszióval szemben.

 

Érdekesség, hogy a Szövetség-Aliancia liberális platformja, a Most-Híd ugyanezen a véleményen van. Solymos Lászlóék és Rigó Konrádék szintén sürgetik, hogy Szlovákia fegyverekkel is segítse Szlovákiát, amivel ugyanazt az értékrendet és álláspontot képviselik, mint a Progresszív Szlovákia.

 

A Most-Híd platform egyben kritizálja az Orbán-kormányt, hogy elutasítja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, de véleményével a témában egyelőre magára maradt a Szövetségen belül.

 

Körkép.sk/SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.