Nyitókép forrása:  SITA/Ivan Fleischer

 

Szlovákia Ukrajnával közös határán humanitárius segítségnyújtás kapcsán a koordinációt és a kommunikációt szükséges leginkább javítani – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) szlovák kormányfő szombaton a nonprofit szervezettek és önkormányzatokkal folytatott találkozója után, amelyre a szobránci humanitárius központnál került sor.

 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy megfelelő fogadókapacitást kell kiépíteni azon ukránok számára, akik fontolóra veszik, hogy Szlovákiában maradnak. Az illetékesek arra számítanak, hogy a menekültek száma tovább emelkedik, ahogy azoké is, akik hosszabb időre Szlovákiában maradnak.

 

„Jelenleg 10-13 ezer embert léptetnek át a határon, és fel készülni arra, hogy ez a szám 20 ezerre is emelkedhet, és jelenleg nem tudjuk megmondani, az érkezük közül hányan akarnak maradni, és hányan utaznak tovább”

 

fogalmazott Heger. Elmondta, hogy e tekintetben ígéretet kapott az európai vezetőktől, hogy más (értsd: nem csak Ukrajnával határos) országok is részt vállalnak a menekültek befogadásából.

 hirdetes_300x300  

 

Heger azt is kiemelte, hogy a legutóbbi menekültválság idején közel kétmillió ember érkezett két év alatt Európába, most több mint kétmillió alig két hét leforgása alatt.

 

Egyúttal hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megfelelő kapacitás álljon rendelkezésre az emberek folyamatos szállítása biztosítására Szlovákián keresztül más európai országokba. (Az ENSZ szombat esti adatai szerint nem Ukrajnával határos európai országba eddig több mint 304 ezer ukrán menekültet regisztráltak.)

 

„Beszéltünk arról, hogy korridorokat alakítunk ki, hogy a tranzit szervezettebben, gyorsabban működjön, és hogy ez a folyamat minél kevésbé befolyásolja a hétköznapi emberek életét”

 

fogalmazott  a miniszterelnök.

 

Fotó: Körkép.sk

 

A fizikai biztonságon túl pszichológiai segítségre is szükség van

 

Felhívta a figyelmet a pszichológiai segítségnyújtás és a válságtanácsadás hiányár.

 

„A kassai önkéntesek hívták fel a figyelmem arra, hogy a miután a menekültek ettek valamit, is kialudták magukat, rájuk tör a nyomasztó érzés amiatt, ami országukban zajlik. Ezért meg kell erősítenünk a pszichológiai támogatást is”

 

emelte ki.

 

Nadežda Sirková, az ukrán határnál fekvő Ugar település polgármestere a költségtérítés problémájának megoldását sürgette. Elsősorban a táborok fenntartásának kiadásairól van szó: „Remélem, hogy le tudjuk zárni ezt a témát, nem csak ígéretekkel, de valódi megoldással” – mondta.

 

Március 14-től változik a menekültek fogadásának menete. Az Idegenrendészeti Hivatal képviselő, Braňo Tichý elmondása alapján a felsőnémeti határátkelőn keresztül érkező menekülteket a nagymihályi hotspoton léptetik be az országba, később pedig az Ugar és Nagyszelmencen keresztül érkezőket a homonnai hotspoton regisztrálják majd.

 

A hatóságok a változást igyekeznek fokozatosan, a jelenlegi folyamatok megzavarása nélkül érvényre juttatni.

 

Teraz.sk, körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!