Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Pavel Bučkát, a liptóújvári (Liptovský Hrádok) katonai akadémia volt tisztségviselőjét azzal gyanúsítják, hogy hosszú ideje együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel, amelynek titkos dokumentumokat adott át. Annak érdekében, hogy a bűncselekmény folytatását megakadályozzák, javasolták a gyanúsított őrizetbe vételét – jelentette be a keddi sajtótájékoztatón Štefan Hamran országos rendőrfőkapitány és Daniel Lipšic speciális ügyész. Négy személyt vettek őrizetbe kémkedés és korrupció gyanújával, két személyt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg.

 

Pavel Bučka 2013 óta dolgozhatott együtt az orosz katonai hírszerzéssel. Az ő számukra gyűjtött és adott át olyan titkos információkat, amelyek a szlovák fegyveres erők mellett a NATO érdekeltségeit is érintették. A rendőrfőkapitány szerint a férfi beismerte, hogy pénzbeli jutalmat kapott ezért a tevékenységéért. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték.

 

 hirdetes_300x300  

A másik őrizetbe vett személy a kassai Bohuš Garbár, aki az orosz propaganda terjesztéséért nemrégiben leállított Hlavné Správy nevű portál külső szerzője. Őt kémkedéssel és kenőpénz elfogadásával vádolják. Hamran szerint ő is beismerte tettét. Garbár 2021 áprilistól szintén az orosz katonai hírszerzés, a GRU számára szállított információkat. A rendőrfőkapitány kiemelte, hogy az orosz ügynökök Szlovákia területén, diplomáciai fedésben dolgoztak.

 

A további gyanúsított a varannói Jozef M., aki egy parlamenti képviselő korábbi asszisztense. Hamran elmondása szerint Bohuš G. rajta keresztül próbált titkos hírszerzési információkhoz jutni, de azt nem árulta el, melyik párthoz volt köthető. Jozef M. ellen nem adtak be vádemelési javaslatot, őt szabadon engedték.

 

A harmadik letartóztatott férfi a rózsahegyi Bohuš M., a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori tagja, aki egészen tavaly év végéig a SIS-nek dolgozott. Bohuš G. rajta keresztül a SIS titkos információit próbálta megszerezni. Bohuš M. ellen szintén nem tettek vádemelési javaslatot.

 

Daniel Lipšic speciális ügyész elmondása szerint amennyiben beigazolódik a két gyanúsított bűnössége, akkor négytől tizenhárom évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.