Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Senki nem számolt az ukrajnai háborúval, a jelenlegi állami költségvetés mellett hamarosan tarthatatlan lesz a helyzet – jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter. Elmondása szerint az az 500 millió euró, amit az uniós tagországoknak jóváhagytak az ukrán válsággal kapcsolatos kiadások fedezésére, semmit sem ér. Alig néhány nap költségeinek fedezésére elég.

 

A kormány jóváhagyta a Lex Ukrajna nevű intézkedéscsomagot, ami egyszerűbbé teszi az ukrajnai menekültek életét Szlovákiában. Könnyebben fognak munkát találni, nem kell autópálya-matricát vásárolniuk, és azok a személyek, akik szállást biztosítanak számukra, megtudhatják, hogy mennyi pénzt igényelhetnek az államtól.

 

 hirdetes_810x300  

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtt már bejelentette, hogy amennyiben a magánszemélyek ukrajnai menekülteket szállásolnak el, akkor egy felnőtt személyért egy napra 7 eurót kapnak, egy gyerekért pedig 3,5 eurót. A kormány közzétette azokat a maximális összegeket is, amelyeket egy magánszemély a menekültek elszállásolásáért kaphat.

 

Egy garzonlakás esetében a maximális havi összeg 500 euró lesz, kétszobás lakás esetén havi 750 euró, háromszobás lakás esetén 1 000 euró, míg négyszobás lakás esetén havi 1 250 euró.

 

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a tulajdonos a garzonlakásában egy ukrajnai édesanyát szállásol el a gyermekével együtt, akkor egy 30 napból álló hónap után 315 euróra lesz jogosult. Az édesanya után 210 eurót, a gyerek után pedig 105 eurót fog kapni. Abban az esetben, ha valaki egy garzonlakásban négy felnőtt személynek szeretne szállást biztosítani, a felső határ értelmében 840 euró (személyenként 210 euró) helyett csak 500 euróra lesz jogosult. Az elszállásolásért járó jutalmat visszamenőleg február 26-ig fizetik ki.

 

Az intézkedés egyelőre június végéig lesz hatályban, viszont Igor Matovič szerint addig életben kellene maradnia, ameddig az ukrajnai konfliktus tart. Amennyiben az országba érkező menekültek száma megszaporodik, akkor mindez havonta 50 és 100 millió euróba kerülhet az államnak.

 

A Lex Ukrajna intézkedéscsomag további fontos pontjai:

 

  • A menekültek esetében lerövidül az egészségügyi végzettség elismerésének ideje.
  • Az orvosok és a többi egészségügyi dolgozó ideiglenes szakmai gyakorlat keretén belül is dolgozhat Szlovákiában.
  • Az erkölcsi bizonyítvány helyett az ukránoknak elég lesz az erkölcsi feddhetetlenségről szóló becsületbeli nyilatkozat.
  • Azoknak az ukránoknak, akiknek Szlovákiában vállalkozói engedéllyel rendelkeztek, de behívták őket a hadseregbe, a szóban forgó időért nem kell szociális biztosítást fizetniük. Egyúttal ez az időszak nem fog beleszámítani a nyugdíjbiztosításukba, így utólag kifizethetik.
  • A menedékkérők és családjuk a menedékkérés után azonnal munkába állhatnak.
  • A menekültek az ideiglenes menedékhelyet igazoló iratot felmutatva azonnal egészségügyi ellátásban részesülnek.
  • Az Ukrajnában regisztrált járműveknek nem kell autópálya-matricát vásárolniuk.
  • A humanitárius segítséget és menekülteket szállító járműveknek nem kell vámot fizetniük.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.