A hadsereg keleten is üzembe helyezi a Patriot-rendszert. Kollár támogatja az S-300-asok átadását Ukrajnának - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.37
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Belföld

A hadsereg keleten is üzembe helyezi a Patriot-rendszert. Kollár támogatja az S-300-asok átadását Ukrajnának

Módszeres ködösítés folyik minden csatornán, de Kollár nyilatkozata arra utal, hogy még nem döntöttek a rendszerekről

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A szlovák hadsereg az ország keleti határainál üzembe helyezi a szlovák légvédelmi rendszereket (os) – közölte a sajtóval a Szlovák Fegyveres Erők szóvivője.

 

Egyúttal elmondta, hogy a Patriot légvédelmi rendszer már védi Közép-Szlovákia stratégiai fontosságú részeit. Minden NATO-szövetségesektől kapott Patriot egységet a hadsereg úgy helyez majd el, hogy az ország “lehető legnagyobb részét lefedjék”.

 

Összesen két német és egy holland PATRIOT légvédelmi rendszer kap helyet Szlovákia területén.

 

SJE Nyílt nap

Az nem teljesen világos, hogy a nyilatkozat vonatkozik-e a szlovák S-300-as légvédelmi rendszerre is, amelyet amerikai ösztönzésre Szlovákia hajlandó lenne átadni Ukrajnának. Jaroslav Naď védelmi miniszter azonban kikötötte, hogy kizárólag abban az esetben engedik át a rendszert, ha cserébe Szlovákia kap (vagy vehet) más (új) légvédelmi rendszert.

 

Kérdés, hogy a hollandoktól és németektől kapott Patriot rendszert tekintheti-e Szlovákia megfelelő értékű cserének (korábbi nyilatkozatok szerint a három egység összesen 1 milliárd eurót ér).

 

Kollár támogatja az S-300-asok átadását, egy feltétellel

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök vasárnap a TA3 V politike (A politikában) című vitaműsorában kizárta az ilyen csere lehetőségét. Azzal érvelt, hogy ezek a rendszerek nem Szlovákia tulajdonát képezik, és a holland és német kormány adott esetben dönthet úgy, hogy kivonja őket Szlovákiából. Ugyanakkor leszögezte, hogy teljes mellszélességgel támogatja a rendszer átadását a szlovák feltétel teljesülése esetén.

 

Azt is kijelentette ugyanakkor, hogy Szlovákiának “kapnia vagy vennie” kell új légvédelmi rendszert, majd a műsorvezető kérdésére reagálva pontosította, hogy Szlovákia rá lesz szorulva, hogy új rendszert szerezzen be, akár vásárlás útján is. Elmondta, hogy például az S-300-as csak repülőgépek ellen vethető be, de rakéták elfogására már nem – szemben a Patriot-rendszerrel.

 

Az ellenzék bírálatai kapcsán – miszerint az S-300-as rendszer átadásával, a kormány bevonná a háborúba Szlovákiát – Kollár kijelentette, hogy Oroszország megkérdőjelezte az ukrán nemzet és állam létezését, és ha “teret engedünk az ilyen geopolitikai megközelítéseknek, akkor Szlovákia lesz a következő a sorban”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket