Nyitókép forrása: TV Makíza

 

A Specializált Büntetőbíróság eljáró bírója nem küldte vizsgálati fogságba a Szlovák Nemzeti Párt egykori elnökét, a magyargyűlölő Jan Slotát, aki a NAKA március 24-én tartóztatott le korrupció gyanújával. A vizsgálati fogságot szorgalmazó ügyész javaslatát a bíró nem fogadta el, így Slota szabadlábon védekezhet.

 

Slota ügyvédje, Roman Hriadel a vádakat nem kívánta kommentálni a sajtónak, arról beszélt, hogy „nincs ok a vizsgálati fogságra”. Slota tagadja a vádakat.

 

A bíróság mostani döntése nem jogerős, a speciális ügyész fellebbezett, így a továbbiakban a Legfelsőbb Bíróságnál pattog a labda. A testület várhatóan március 31-én fog dönteni Slota ügyében.

 

 hirdetes_400x285  

Az ügyész a tanúk esetleges befolyásolása és a bűncselekmény folytatása/megismétlése miatt kérvényezte a vizsgálati fogságot.

 

„A bíróság az ügyésztől eltérően nem látta indokoltnak a szigorított fogságot, ugyanakkor elismerte a megelőző fogság indokoltságával , amelyet próbaidős hivatali megfigyeléssel és a vádlott írásbeli ígéretével váltott ki”

 

közölte a bíróság szóvivője.

 

Az ügyész azt hangsúlyozta ki, hogy a bíróság elismerte a büntetőeljárás indokoltságát.

 

Slota szabadlábra helyezésekor a sajtó előtt tagadta a vádakat:

 

„Ebben az országban bármelyik csaló, besúgó, tanú bizonyíték nélkül mond hat bármit [egy másik személyről] amitől az [a személy] üldözötté válik”

 

mondta az SNS egykori vezére.

 

Slotát korrupció vádjával tartóztatták le. A hatóságok szerint még 2018-ban csúszópénzt vett át és közvetített Pavol Polka zsolnai Kerületi Bíróság bírójának 5000 euró értékben.

 

A csúszópénz célja egy konkrét eljárás kimenetelének befolyásolása volt.

 

TVnoviny.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!