Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Nagy kapacitású segélyközpont nyílt Pozsonyban az ukrajnai menekültek számára. A központot a főváros hozta létre az állami, a nonprofit és a magánszektorral együttműködve a Bottova utcai egykori ideiglenes buszpályaudvar helyiségeiben. A központ éjjel-nappal működni fog, és minden segítséget megad a menekültek számára – jelentették be a főváros és az állam képviselői a hétfői sajtótájékoztatójukon.

 

A központ szükség esetén naponta akár 2500 embert is ki tud szolgálni. A menekültek a helyszínen az étkeztetésen kívül minden szükséges információkat megkapnak, kitölthetik a megfelelő dokumentumokat és a pihenőhelyet is igénybe vehetik. A központban ideiglenesen idegenrendészeti központot is kialakítottak.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán menekülteknek orvosi, jogi, pszichológiai és szociális segítség is a rendelkezésükre áll, mindemellett anyagi szükséghelyzet esetén segélyt is igényelhetnek. A nagy kapacitású közponatban játszósarkot is kialakítottak, továbbá a nonprofit szervezetek aktivistái és az állami hivatalok képviselői is segítik a rászorulókat.

 

Priestory novootvoreného ve¾kokapacitného Asistenèného centra pomoci (ACP) pre ¾udí z Ukrajiny v bývalej autobusovej stanici na Bottovej ulici v Bratislave. Bratislava, 28. marec 2022. Foto: SITA/¼udovít Vaniher

 

A központban idővel egy olyan helyet is szeretnének kialakítani, ahol az ukrajnai menekültek találkozhatnak és beszélgethetnek egymással.

 

Marcela Hajtmánková, a pszichológiai és szociális tanácsadást végző Tenenet Polgári Társulás munkatársa szerint a gyermekeikkel menekülő édesanyáknak elsősorban arra van szükségük, hogy megnyugtassák őket.

 

Priestory novootvoreného ve¾kokapacitného Asistenèného centra pomoci (ACP) pre ¾udí z Ukrajiny v bývalej autobusovej stanici na Bottovej ulici v Bratislave. Bratislava, 28. marec 2022. Foto: SITA/¼udovít Vaniher

 

„A megrázó élmények és a traumák nagyon gyakoriak. Ezért meg kell őket nyugtatni, hogy az érzelmi állapotból racionális állapotba kerüljenek, és elkezdjék oldani azokat a dolgokat, amelyekre saját maguknak és a gyermeküknek is szüksége van“

 

– magyarázta Hajtmánková.

 

A magisztrátus szerint a Bottova utcai egykori ideiglenes buszpályaudvar épülete logisztikai és közlekedési szempontból is ideális hely a központ működtetésére.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!