Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

Videóra vették a szlovákiai kémbotrány két főszereplőjének titkosnak szánt találkáját. A felvételeken jól látszik, hogy Pavol Bučka ezredes találkozik a pozsonyi orosz nagykövetség egyik „alkalmazottjával”, Alekszander Mihajlovics Zadorozsnyijjal. A találkozón információcseréről és egy újabb találkozóról egyeztettek – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

 

„Én a legközelebbi alkalommal hozok neked még valamilyen ajándékot, amit neked tettem félre”

 

mondta Bučka Zadorozsnyijnak. Egyértelmű, hogy nem véletlenül futottak össze, és az is jól látható a felvételen, hogy nagyon igyekeznek minél észrevétlenebbek maradni, behúzódnak a bokrok közé az avatatlan szemek elől.

 

Zadorozsnyij egyébként annak a Szergej Szolomaszovnak a helyettese, aki egy másik kapcsolódó ügyben került eljárás alá, mert a Hlavné Správy munkatársának, Bohuš Garbárnak ötszázeurós bankjegyekben nagyobb összeget adott át. Az erről szóló leleplező videót a Denník N tette közzé. Garbár jelentős anyagi támogatásban részesítette Marián Kotleba pártját, az ĽSNS-t.

 hirdetes_810x300  

 

Bučka eddig a liptószentmiklósi Fegyveres Erők Akadémiájának Biztonságpolitikai és Honvédelmi Karát vezette, mit prorektor. Korábban dolgozott a Védelmi Minisztériumban is, ám néhány hónappal ezelőtt pozícióját megszüntették.

 

A rendőrség március 12-én tartóztatta le a Katyusa névre hallgató akció keretében, a bíróság pedig azonnal vizsgálati fogságba helyezte. Őrizetbe vétele után vallomást tett, tettét elismerte, és több, vélhetően orosz ügynökkel zajló találkozóról is beszámolt a hatóságoknak. Beismerte azt is, hogy érzékeny információkat adott át az oroszoknak a szlovák hadseregről és a NATO-ról.

 

Az oroszokkal való együttműködéséért 46 ezer eurónyi csúszópénzt kapott, saját bevallása szerint 2013-tól működött együtt az orosz ügynökökkel, és a legutóbbi alkalommal 2021 decemberében volt ilyen jellegű találkozója.

 

A katonai hírszerzés egy ideje már figyelte Bučkát.

 

A videó ide kattintva tekinthető meg.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.