Nyitókép: SITA/Marek Lukáč

 

Éjszakánként hét eurós támogatást nyújt a kormány az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolásáért. A 15 év alatti gyerekek esetében ez az összeg 3,50 euró. A támogatás június végéig jár.

 

A rendelkezés értelmében a menekültnek szerződést kell kötnie a szállásadóval. A szerződésnek tartalmaznia kell az ingatlan megjelölését, a szobák számát, a megállapodás szerinti tartózkodás időtartamát, valamint az éjszakák számát. A juttatást számlára utalják vagy készpénzben fizetik ki.

 

 hirdetes_810x300  

A javaslat negatív hatással lesz a közigazgatási költségvetésre, de azt egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben.

 

 „Lehetetlen megjósolni, hogy a fegyveres konfliktus meddig fog tartani, összesen hány ember érkezik Ukrajnából Szlovákiába, hányan fognak közülük ideiglenes menedékjogot kérni, továbbá hányan fognak itt lakni és hány éjszakát maradnak”

 

– mutatott rá az anyagban a belügyminisztérium. A tárca hozzátette, hogy a lakhatási támogatás maximális összegét az ingatlanban levő szobák száma alapján határozzák meg.

 

A menekültek elszállásolása után járó támogatás a szobák számától függően havonta 500 és 1 250 euró között mozoghat. A menekültek áprilistól kötelesek lesznek bejelenteni az önkormányzatnál, ha szállást nyújtanak nekik. A családok az önkormányzattól, az önkormányzat pedig a belügyminisztériumtól és a pénzügyminisztériumtól igényelheti a hozzájárulást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!