Nyitókép forrása: ho7dog képe a Pixabay -en.

 

Ukrajna nem kérte Szlovákiától orosz gyártmányú MiG-29-es vadászgépeit, a kormány ezért nem is tárgyal azok átadásáról – jelentette ki Jaroslav Naď védemi miniszter kedden, a kormányülés idején a sajtónak.

 

Az ukránok ugyanakkor kérték a szlovák Zuzana típusú önjáró lövegek átadását és azt, hogy Szlovákia területén szervizelhessék tankjaikat és haditechnikájukat – erről viszont tényleg szó van a kormányülésen.

 

Az orosz MiG-ek átadása a háború második hetétől téma. Az amerikaiak igyekeztek nyomást gyakorolni a lengyelekre, hogy adják át saját MiG-jeiket. Ők először elutasították a kérést, végül – mivel a németek álláspontja akkor világosan ellehetetlenítette azt – javasolták, hogy a német Ramstein repülőtérről indítsák őket. Ez azt jelentette volna, hogy nem csak Lengyelország, de Németország és az USA is belekeverte volna magát a konfliktusba, így végül az USA is visszakozott.

 

 hirdetes_810x300  

Az ügy azonban nem került le napirendről, mivel Szlovákiának is vannak ilyen gépei, adódott a lehetőség. A védelmi minisztérium egyértelműen sosem határolódott el attól, hogy hajlandó lenne átadni a gépeket.

 

Naď azt is elmondta, hogy jelenleg nem folynak tárgyalások az amerikaiaktól érkező Patriot légvédelmi rendszer megvásárlásáról sem. Korábban még arról beszélt, hogy az S-300-asokat csak akkor adnák át Ukrajnának, ha a rendszert egyenértékű technikával pótolnák. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a német és holland Patriot egységek nem jelentenek pótlást, mert azok a szövetségeseké, akik ha elmennek, viszik őket magával.

 

Mégis, Szlovákia nemrég átadta S-300-as rendszerét az ukránoknak, cserébe viszont megint csak egy kölcsönbe kapott negyedik egység Patriot rendszert kapott. Naď most azt mondja, „ha a szövetségesek biztosítják a légvédelmünket stratégiai szinten, akkor mi fejleszthetjük a légvédelmünket hadműveleti és taktikai szinten”.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!