Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

A NAKA szerdán őrizetbe vette Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert, akit Robert Fico egykori kormányfővel együtt bűnszervezet létrehozásával vádolnak. A hírek szerint Marek Parát, Marian Kočner, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ügyvédjét is őrizetbe vette a rendőrség.

 

A Denník N információi szerint Kaliňákot és Ficot adótitok veszélyeztetésével is vádolják. Az ügy a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű üggyel áll kapcsolatban.

 

Ficot egyelőre nem vették őrizetbe, mivel ehhez, tekintettel arra, hogy parlamenti képviselő, szükség van a Parlament beleegyezésére is. Az őrizetbevétel jóváhagyásáról a Mandátum- és mentelmi jogi Parlamenti Bizottság dönt, majd az ügy továbbkerül a parlamenti képviselők elé, akik gyorsított eljárásban tárgyalnak róla.

 hirdetes_400x285  

 

Ebből a szempontból nem áll jól Fico szénája, mivel a fent említett parlamenti bizottságban és a parlamentben is a koalíció rendelkezik többséggel. Anna Andrejuvová, a parlamenti bizottság OĽaNO-s elnöke a Denník N-nek elmondta, hogy egyelőre nem kaptak kérvényt Fico őrizetbe vételére.

 

Hamran István országos rendőrfőkapitány múlt héten már jelezte, hogy a nyomozások során közelednek a politikai csúcsvezetőkhöz.

 

 

Veronika Remišová, a Za ľudí koalíciós párt elnöke és miniszterelnök-helyettes a fenti hírekre reagálva felszólította Robert Ficot, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról. Az SaS közleményben jelezte, hogy képviselő klubjuk minden tagja támogatni fogja a parlamenti szavazáson Robert Fico őrizetbe vételét.

 

Tisztítótűz és a Kiska-ügy

 

A Tisztítótűz keretében került vizsgálati fogságba a Smer kormányázása alatt regnáló rendőrségi vezetők apraja- nagyja: Tibor Gašpar egykori országos főkapitány, Peter Hraško egykori NAKA-főigazgató és még 16-an, köztük a nyitrai oligarcha fia, Norbert Bödör is.

 

A rendőrség Fico-Pellegrini-Danko-Bugár féle kormánykoalíció alatti vezetését azzal vádolják, hogy afféle maffiahálózatot működtetve szervezett bűnözés keretein belül használták a rendőrséget. Tibor Gašpar rokona, Norbert Bödör  utasítására a rendőrség konkrét személyeket figyeltetett meg, hallgatott le, illetve befolyásolta a nyomozást.

 

Az adótitok veszélyeztetése vádpont minden bizonnyal a korábbi államfő, Andrej Kiska adócsalási ügyével van összefüggésben. Minimum három tanú állítja, hogy 2017 őszén a Kormányhivatalban vagy a rendőrségen találkoztak az országvezetők hogy átvegyék Kiska adóügyének ügyiratait.

 

A három tanú František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság egykori feje, Ľudovít Makó, aki az adócsalási ügyekben nyomozó részleget vezette, valamint Bernard Slobodník korábbi rendőri tisztviselő.

 

A Kormányhivatalban Norbert Bödör és Tibor Gašpar is részt vett a találkozókon a tanúk szerint. Ugyancsak tanúvallomások szerint Peter Kažimír akkori pénzügyminiszter, jelenleg az NBS vezetője is részt vett a találkozókon, ő azonban tagadja ezt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.