Kornél, Soma
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 21 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A parlament fog dönteni Fico kiadatásáról

Az ügyészség kérvényezi a parlament beleegyezését

Nyitókép: aktuality.sk

 

A szlovák parlament képviselői dönthetnek arról, hogy jóváhagyják-e Robert Fico (Smer-SD) korábbi kormányfő őrizetbe vételét.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, többek között Robert Ficot és Robert Kaliňákot is bűnszervezet létrehozásával és abban való részvétellel, valamint adó-, bank- és telekomunikációs titok megsértésével vádolják. Kaliňákot őrizetbe vette a rendőrség, Robert Fico azonban egyelőre még szabadlábon van, mivel képviselői mentelmi joga megakadályozza a rendőrséget abban, hogy őrizetbe vegyék.

 

Az ügyében eljáró nyomozó már kérte az ügyészség beleegyezését, Maroš Žilinka főügyész pedig megbízta Ladislav Masár helyettes speciális ügyészt azzal, hogy kérvényezze a szlovák parlamenttől a beleegyezést Fico kiadatására.

 

Žilinka egyúttal kizárta az eljárásból Daniel Lipšic speciális ügyészt pártatlanságával kapcsolatos kétségek miatt, mivel a korábbi belügyminiszter sértettként szerepel a Fico elleni vádakban.

 

Ahhoz, hogy Ficot őrizetbe vehesse a rendőrség, a parlament mentelmi jogi bizottságának kell ajánlást megfogalmaznia a parlament felé, majd ez alapján a parlamenti képviselők gyorsított eljárásban szavaznak az ügyben.

 

A mentelmi jogi bizottság OĽaNO-s elnöke már korábban jelezte, hogy amint megkapják az ügyészség kérvényét, azonnal megszavazzák annak továbbítását a parlament felé. Peter Pellegrini korábbi smeres, most Hlas-os képviselő már jelezte, hogy ő és pártjának képviselői (a korábbi smeresek) nem fogják megszavazni Fico kiadatását.

 

Közben kiderült, hogy péntek délután 15 órától dönt a bíróság arról, hogy Robert Kaliňák és Marek Para ügyvéd vizsgálati fogságba kerülnek-e. Korábban jelezték, hogy a volt belügyminiszter esetében fennáll a veszélye a tanúk befolyásolásának.

 

Körkép.sk, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket