Nyitókép forrása: facebook.com/Michal Šimečka

 

„Sokkba kerültek” kerültek a progresszívok, amiért az OĽaNO frakciójának számos képviselője a nemváltást műtét nélkül lehetővé tevő irányelv visszavonását követeli az egészségügyi minisztertől. Kemény nyilatkozatok is történtek, a progresszívok szerint ez a „transzneműen üldöztetése”.

 

Az OĽaNO által jelölt, de liberális értékrendet követő Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter nemrég nyilvános és tárcaközi vita nélkül kiadott egy irányelvet, amely lehetővé tette az orvosok számára, hogy nemváltóműtét nélkül, gyógyszerek segítségével segítsék egyesek nemváltását.

 

Az irányelv még mindig hatályos, de az OĽaNO frakciójának 20 képviselője, illetve Eduard Heger kormányfő nyomást gyakorol Lengvarskýra, hogy vonja vissza a dokumentumot. Az még nem tett eleget a felszólításnak, de a helyzet jelenleg úgy áll, hogy nincs sok választása, könnyen miniszteri székébe kerülhet fű alatt elfogadott irányelve.

 

  hirdetes_300x300   

A helyzet enyhén szólva is ellentmondásos. Egy ilyen, sem a nyilvánossággal, sem a koalíciós tanáccsal, sem a parlamenttel nem egyeztetett irányelv lehetővé teszi, hogy egyik napról másikra menstruálni, szülni, szoptatni tudó férfiak jelenjenek meg a társadalomban – legalábbis jogi értelemben. Ez nem csak a szlovák jogrendet borítja fel, de utat törne a Brüsszel által oly makacsul erőltetett genderpropaganda előtt is, amely jogalapot kapna, hogy az a társadalom minden rétegébe, az iskolákba is beszivároghasson.

 

Lengvarskýnak azonban a progresszívok siettek most a segítségére, hogy hatályban tartsák a kétes körülmények között született irányelvet.

 

A Progresívne Slovensko elnökségi tagja, Lucia Plaváková kijelentette, hogy a Keresztény Unió (OĽANO frakció része) elnöke, Anna Záborská (aki elsőként tiltakozott Lengvarský lépése ellen) „elviselhetetlenné akarja tenni a transznemű emberek életét”. Plaváková egyúttal a „transz-személyek elleni zsarnokság” beszüntetésére szólított fel.

 

„Ez szörnyűséges szégyen, az ultrakonzervatív Anna Záborská és Richard Vašečka ideológiai nyomásgyakorlásának bizonyítéka. Fejezzék be az emberek életének tönkretételét”

 

írta később a közösségi hálón.

 

A PS borítékolható új elnöke, Michal Šimečka is szükségét érezte, hogy síkra szálljon a normalitás ellen:

 

„Anna Záborská pillanatot sem habozik, ha más emberek nemi, gender- vagy szexuális életébe szólhat bele. (…) Nem, nem a liberálisok hirdettek kultúrharcot. Megint Anna Záborská az, aki saját kultúráját a családtagjaink, kollégáink, szomszédaink tisztességes élethez való joga fölé és a szakértői vélemények elé helyezi”

 

fogalmazott az Európai Parlament alelnöke a Facebookon.

 

Hasonló vehemenciával estek neki az OĽaNO frakció konzervatívjainak a genderprpagandát vállaló nem kormányzati szervezetek is, mint a PRIZMA, vagy az Inakosť (Másság) nevű szervezet.

 

(…)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.