Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az Európai Unió (EU) tagállamainak bátornak és egységesnek kell lenniük az orosz gázellátás euróban történő fizetésének kérdésében – közölte Eduard Heger szlovák kormányfő a brit BBC-nek adott interjújában, amit vasárnap tett közzé a Facebook-oldalán.

 

A miniszterelnök beismerte, hogy az orosz gáztól történő esetleges elszakadása több problémát okozhat Szlovákiának.

 

„Másrészt azonban bátornak kell lennünk és támogatnunk kell Ukrajnát“

 

 hirdetes_400x285  

– jelentette ki Heger a BBC Newsnightban. A szlovák kormányfő egyúttal azt is megjegyezte, hogy egyetért az Európai Bizottság álláspontjával, és az orosz gázért euróban fogunk fizetni.

 

Magyarország álláspontjával kapcsolatban, mely továbbra is rubelben fog fizetni az orosz beszállítónak, Heger ismét az egység fontosságát emelte ki.

 

 

„Amennyiben megengedjük Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy megtörje az egységünket, és a továbbiakban nem fog működni a szolidaritás, akkor az az EU végét fogja jelenteni, ezt pedig nem engedhetjük meg“

 

– mondta.

 

A műsorvezető azon kérdésére, miszerint Szlovákia tervez-e további fegyverküldést – beleértve a MiG-29-es vadászgépeket – Ukrajnának, Heger azt mondta, Kijev egyelőre nem kérte ezeket a gépeket Szlovákiától.

 

A kormányfő szerint Szlovákia továbbra is nagyon készséges a segítségnyújtásban, egyúttal hozzátette, a kormány további segélycsomagot hagyott jóvá az ukránoknak, amely lőszert is tartalmaz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.