Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Nyolc szlovákiai EP-képviselő felszólította az Európai Parlament Progresszív Szocialisták és Demokraták Szövetségét (S&D), hogy értékelje át a Smer-SD tagságát a politikai csoportosulásukban. Állításuk szerint a Smer-SD álláspontjai összeegyeztethetetlenek azokkal az elvekkel és értékekkel, amelyeket az említett politikai frakció már régóta képvisel.

 

„Szlovákiában az elmúlt napokban az Önök politikai frakciójába tartozó Smer több vezetőjét is megvádolták“

 

– írták az S&D frakcióvezetőinek címzett levelükben.

 

A nyolc képviselő szerint Robert Fico, a Smer-SD elnöke nyíltan álhíreket terjeszt a fasizmusról és Ukrajnáról a hazai nyilvánosság előtt. Emellett arról is említést tettek, hogy Fico ellen bűnszervezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése miatt indult büntetőeljárás.

  hirdetes_300x300   

 

A nyílt levelet Lucia Ďuriš Nicholsonová, Michal Šimečka, Martin Hojsík, Michal Wiezik, Ivan Štefanec, Miriam Lexmann, Peter Pollák és Vladimír Bilčík írta alá.

 

A szóban forgó EP-képviselők márciusban nyílt levélben szólították fel az Európai Parlament Progresszív Szocialisták és Demokraták Szövetségének (S&D), valamint az Európai Szocialisták Pártjának (PES) frakcióját, hogy zárják ki soraikból az ellenzéki szlovákiai Smer-SD-t. Követelésüket azzal indokolták, hogy a Smer-SD nemcsak a szociáldemokrácia értékeit árulta el, hanem a demokráciát és az emberi jogokat is. A levélírók többek között azzal vádolták a Smer-SD elnökét, Robert Ficot, hogy a Kreml propagandáját is terjeszti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.