Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Szlovákia jelenleg nem áll készen arra, hogy lemondjon az orosz nyersanyagokról, de mindent megtesz annak érdekében, hogy kevésbé függjön az orosz gáztól – mondta Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a BBC brit közmédia által sugárzott HARDtalk c. műsorban.

 

Heger a műsorban azt is megjegyezte, hogy az ukrajnai háború ellenére Szlovákia nincs közvetlen veszélyben, sőt az ukrán nép bátorsága miatt a veszély mértéke egyre inkább csökken.

 

Heger szerint az ukránok a mi értékeinkért is küzdenek, és ha ezt a háborút elveszítik, mi leszünk a következők a sorban.

 hirdetes_300x300  

 

„Támogatjuk őket, és támogatni is fogjuk, amennyire csak tudjuk, mert megértjük őket és hiszünk a győzelmükben”

 

– mondta Heger.

 

A gázért euróban fogunk fizetni

 

Heger a BBC-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy Szlovákia jelenleg nem áll készen arra, hogy lemondjon az orosz nyersanyagokról, annak ellenére sem, hogy a Nyugat arra figyelmeztetett, a Moszkvának gázért és olajért fizető országok gyakorlatilag Oroszország Ukrajna elleni háborúját finanszírozzák. „Nem állunk készen erre” – mondta Heger, aki szerint az orosz nyersanyagellátástól való függés egész Európának problémát jelent.

 

A miniszterelnök szerint a szlovák kormány mindent megtesz az orosz gázról és olajról való mielőbbi lekapcsolódás érdekében. Mint mondta, Pozsony e tekintetben együttműködik Varsóval. Heger arra is rámutatott, hogy a szlovák-lengyel gázösszeköttetés technikai szempontból az „utolsó fázisban” van.

 

Heger szerint mielőbb alternatívát kell találnunk az orosz gáz helyettesítésére, ez pedig nagy valószínűséggel az ún. LNG cseppfolyósított gáz lesz. Addig pedig Szlovákia az európai országok egységességét sürgeti az orosz nyersanyagok euróban történő fizetésének kérdésében.

 

„A gázért euróban fogunk fizetni, és szeretnénk mihamarabb leválni róla”

 

– tette hozzá.

 

Az interjúban arra a kérdésre is válaszolt, miszerint Szlovákia készen áll-e arra, hogy szükség esetén nehézfegyvereket, többek között Szlovákiában készült lövegeket küldjön Ukrajnába.

 

„Egyértelműen. A mi álláspontunk nagyon világos. Nem akarom, hogy az európai polgárok közül bárkit egy diktátor öljön meg. Ezért is adtuk oda az ukránoknak az S-300-at is. Szívesen segítünk az ukránoknak bármiben, amit kérnek”

 

– jelentette ki Heger.

 

A kormányfő hozzátette, az ukrán fél egyelőre nem kérte a MiG-29-es vadászgépekre. „De ha szeretnék, örömmel beszélhetünk róla” – mondta. Heger azt is kijelentette, hogy egyelőre nem javítják Szlovákiában az ukránok zsákmányul ejtett orosz tankokat, de az erről szóló tárgyalások már a „végső fázisban” tartanak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.