Nyitókép forrása: SITA, TASR

 

Daniel Čech azt vallotta a rendőrségnek, hogy Bugár Bélát képviselő személyek is pozíciókat intéztek a Pénzügyi Főigazgatóságnál. A követelések papírcetliken érkeztek állítólag Bugár Béla akkori most-hidas pártelnöktől, Gál Gábor egykori igazságügyi minisztertől és Jakab Elemértől, a vegyespárt „szürke eminenciásától” – írja az Aktuality.sk.

 

Az Aktuality.sk cikke szerint a „mi embereink” elven nyugvó rendszert, amely az utolsó Fico-kormány idején élte fénykorát, nem csak a Smer és az SNS praktizálta. A két párthoz kötődő ügyek már a nyilvánosság számára is ismertek (Állattenyésztő-ügy, Alkony, Tisztítótűz). Ám minden jel szerint az akkor legkisebb kormánypártként Ficot hatalomra segítő Most-Híd vezetése sem volt kivétel.

 

Az Alkony-ügy keretében „bűnbánó tanúként” vallomást tevő Daniel Čech, a Pénzügyőrség egykori igazgatóhelyettese arról beszélt a hatsógásoknak, hogy a Most-Híd felső vezetése saját embereit akarta helyzetbe hozni a Pénzügyi Főigazgatóság felsővezetésében. 

 

 hirdetes_810x300  

„(…) Rövid ténykedése alatt 2016-ban többször is megmondták neki, hogy a Most-Híd a Pénzügyőrség több vezető tisztségébe fog jelölni személyeket, annak ellenére, hogy többször deklarálva volt, hogy [ezekbe a pozíciókba] nem lesznek politikai jelöltek”

 

idézte Čech vallomását a rendőrségi jelentés.

 

Ezzel azonban a történet nem ért véget. A bűnbánó tanú kijelentette, hogy František Imrecze, a Pénzügyőrség akkori főigazgatója – mivel egyre jobban megbízott alárendeltjében – kis cetliken érkező szívességek elintézésére kérte fel Čechet. Az egyik ilyen cetli állítólag Gál Gábortól, a Most-Híd politikusától, későbbi igazságügyi minisztertől érkezett.

 

A Most-Híd bizniszpárt akcióban

 

Čech elmondása szerint a pénzügyőrségbe a Most-Híd „üzleti érdekeltségű szárnya” akarta bejuttatni saját embereit, ahova Gál Gábort is sorolta, akinek nevét vallomásában többször is említete.

 

„Imreczét (aki ellen korrupciós ügyek miatt szintén eljárás folyik – a szerk.) Gál Gábor gyakran meglátogatta, akivel a vámhivatalok vezetőiről egyeztettek”

 

fogalmazott Čech, akit ma már jogerősen ítéltek el csúszópénz elfogadása miatt.

 

Szerintetek Bugár után a többi hidas (Solymos, Rigó, Agócs...) is kilép a Szövetségből?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Gál Gáboron kívül azonban más ismert most-hidas vezető politikus neve is előkerült a vallomásban.

 

„Ezekben az ügyekben Imrecze gyakran tárgyalt Bugárral és egy személlyel, akit Imrecze a Most-Híd személyi kérdések vezetőjeként emlegetett: Jakab Elemérrel”

 

olvasható a jelentésben.

 

Az egyik ilyen személyi kérdés megoldása a pozsonyi adóhivatal akkori igazgatójára, Erika Šoltészovára vonatkozott. Šoltészová 2010-ben sikertelenül pályázta meg Somorja város polgármesteri pozícióját a Most-Híd színeiben, helyette csak képviselőnek választották be. 2012-ben a Most-Híd listáján indult a parlamenti választásokon. Akkoriban a sormorjai adóhivatal alkalmazottja volt.

 

Az Aktuality.sk közlése szerint Bugár nem tagadja, hogy találkozott Imreczével bizonyos személyi kérdések kapcsán, azt azonban tagadja, hogy bárkit is jelölt volna a Pénzügyőrségbe. Majd a kérdésekre reagálva úgy pontosított, hogy két alkalommal találkozott Imreczével, és hogy ismeri Erika Šoltészovát, de jelöléséről nem egyeztetett Imreczével.

 

Gál Gábor szerint Čech vallomása tele van kitalációkkal.

 

„Imreczével azért találkoztam, hogy Čech elmenjen. A miniszterrel is egyeztettünk arról, hogy felkeresem Imreczét”

 

idézte Gál válaszát az Aktuality.sk.

 

Azt Čech is megerősítette, hogy Gál tényleg el akarta őt mozdítani  posztjáról, de kitart amellett, hogy pozíciókról is tárgyalt Imreczével.

 

Nem zörög a haraszt…

 

Gál a politikai jelölések „margójára” kijelentette, hogy minden kormány alatt volt rájuk példa.

 

Ugyanakkor az már korábban kiderült, hogy Gálnak érdekében állt a befolyásszerzés a Pénzügyőrségnél. 2018-ban szintén az Aktuality.sk oknyomozása derített fényt arra, hogy a „dél-szlovákiai Texas”-ként emlegetett kétes adóügyekben Gál Gábor jogászként képviselte az érintett vállalkozókat. Ebben az időben parlamenti képviselő volt.

 

„Kertész József és Nagy István vállalkozókat, akiknek cégét Gál képviselte, adócsalásért elítélte a bíróság és abban az időben más kiterjedt adócsalási ügyekkel is megvádolták őket. Gál nem volt a vállalkozók védőügyvédje ezekben az ügyekben, de mint a jogászuk, adóvisszaigénylést követelt számukra az adóhivataltól. A per során a Legfelsőbb Bíróságon végül győztek, Vladimír Sklenka egykori bíró rendőrségi kihallgatása során azt vallotta, hogy Gál járta ki a sikert a Legfelsőbb Bíróságon. Kertész és társai más ügyekben is szerepeltek – például csúszópénzért cserébe a Bödör-csoport is segített nekik”

 

írja az Aktuality.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.