Nyitókép:  SITA/Branislav Bibel

 

A Kárpátalja elleni orosz rakétatámadást a szlovákiai radarok is rögzítették. Szlovákiában minden rendszer és légvédelmi elem készenlétben áll. A védelmi minisztérium mindent megtesz Szlovákia biztonságának garantálásáért – jelentette ki Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter. Martin Klusnak, a külügyminisztérium államtitkárának nincsenek információi arról, hogy a támadás bármilyen módon veszélyeztetné Szlovákia lakosságát. Az ukrán állampolgárokat arra figyelmeztette, hogy ne járkáljanak „fel-alá” a szlovák-ukrán határon.

 

A minisztert aggasztja a támadás, mivel az a szlovák határtól mintegy 100 kilométerre történt. Egyúttal felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmét arra, hogy amennyiben a támadások Szlovákia határán átterjednek, automatikusan életbe lép az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye, amely a NATO-tagállamok biztonságát garantálja.

 

Naď szerint a támadás célja a vasútvonal megsemmisítése volt, de ez nem teljesen sikerült.

 hirdetes_300x300  

 

„Többször elmondtam, hogy hírszerzési jelentések szólnak arról, miszerint Putyin mindent megtesz annak érdekében, hogy még a határaink közelében levő vasútállomásokat és repülőtereket is denacifikálja”

 

– jegyezte meg.

 

Klus szerint a rakétatámadás növeli a veszély szintjét Kárpátalján.

 

„Ez azt jelenti, hogy újabb migrációs hullám indulhat meg Szlovákiába irányába”

 

– jelentette ki. Klus egyúttal arra is rámutatott, hogy a szlovák határ közelében elkövetett támadás biztonsági kérdéseket vet fel a térségben tett látogatásokkal kapcsolatban. Jill Biden, az amerikai elnök felesége hétvégén tesz látogatást a keleti határon.

 

Szlovákiába látogat az amerikai first lady, Jill Biden

 

Az államtitkár arról is biztosított, hogy a külügyi tárca az ungvári szlovák főkonzulátuson keresztül folyamatosan kapcsolatban van a Kárpátalján élő szlovák kisebbséggel. Klus elmondása szerint egyelőre nincsenek információik semmilyen veszélyről vagy korlátozásról.

 

Kedd este rakéta csapódott be Kárpátalján, a szlovák határ közelében. Ez az első orosz rakétatámadás a térség ellen az ukrajnai invázió kezdete óta. A rakéta egy közelebbről meg nem határozott létesítményt talált el a szlovák határtól mindössze 100 kilométerre fekvő Volóc (Volovec) városában.

 

Légitámadás érte Kárpátalját

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.