Nyitókép: Foto: SITA/Branislav Bibel

 

Zuzana Čaputová államfő csütörtök délután az elnöki palotában fogadta azokat az Ukrajnából hazatérő szlovák szakértőket, akik a feltételezett háborús és emberiség elleni bűncselekmények dokumentálásában segédkeztek.

 

„Ez volt az első ilyen jellegű küldetés a Szlovák Köztársaság újkori történetében. Franciaország után mi voltunk a második ország, amelyik segített Ukrajnának feltérképezni az ott történt és jelenleg is zajló bűncselekményeket“

 

– hangsúlyozta Čaputová.

 

A csapat mind a nyolc tagja együttműködött.  „Azon dolgoztunk, hogy mindent rögzítsünk, ami látható. A holttestek mellett lévő tárgyaktól az erőszakra utaló jelekig“ – magyarázta Norbert Moravanský halottkém, hozzátéve, hogy az ukrán főügyészségnek 72 esetleírást adtak át.

 hirdetes_400x285  

 

 „Amit mi standardként állítottunk fel, azt az ukrán fél is elsajátította, ők ugyanis addig csak a mintavételre támaszkodtak“

 

– mondta Radoslav Beňuš antropológus. A helyzetet Kijev térségében és Csernyihivben térképezték fel. „Voltak ott olyan falvak, amelyeknek a 80 százaléka tönkre volt téve“ – tette hozzá.

 

Zuzana Čaputová államfő azt követően ajánlotta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a segítséget, miután nyilvánosságra hozták a Bucsában és más ukrajnai városokban készült megrázó felvételeket. A szlovák kormány még április 20-án hagyta jóvá rendőrségi szakemberek, valamint igazságügyi orvosszakértők kiküldését, amely szükség szerint, az ukrán fél kérésére történik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.