Nyitókép: Reuters/Radovan Stoklasa

 

Még 77 évvel a második világháború végét követően sem vagyunk képesek felülkerekedni a gonoszon, ám Szlovákia még ennyi év távlatából is a béke pártján áll – mondta Jaroslav Naď védelmi miniszter szombaton a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumában Besztercebányán.

 

Naď aláhúzta, hogy Szlovákia, akárcsak 77 évvel ezelőtt, a béke, a szabadság és a demokrácia oldalán áll [Egy ilyen csúsztatáshoz végtelenül tájékozatlannak kell lenni. A fasiszta Szlovák Köztársaság az elsők között állt be a náci Németország mögé és támadta hátba Lengyelországot 1939-ben. Ugyanilyen buzgalommal küldte koncentrációs, illetve haláltáborokba az itteni zsidóságot és támadta meg a Szovjetuniót 1941-ben. A „béke”, „szabadság” és „demokrácia” kifejezések rendkívül cinikusak ebben a kontextusban, megj.]. Akkor, folytatta a miniszter, a Szlovák Nemzeti Felkelés idején a szlovákok a fasizmus ellen harcoltak és nagyon hálásak voltak, hogy külföldi kormányok segítettek ebben a harcban [Naď nyilván a szövetségesekre gondol. Ám ide tartozott a Szovjetunió – „kvázioroszország” – is, amitől most szabadulna, megj.]

 

A miniszter elmondta, hogy idén az ünnepségeket szerényebb keretek között fogják megtartani, ugyanis figyelembe kell venni, hogy az ország keleti határában újra háború dúl.

 hirdetes_810x300  

 

A második világháború befejezésének 77. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepséget koszorúzással és egyperces néma csenddel nyitották meg az SNP Múzeumának dísztermében.

 

Körkép.sk via Teraz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.