Nyitókép: SITA

 

Jogi lépésket fontolgat Zuzana Čaputová államfő, miután minősíthetetlen hangnemben beszéltek róla a SMER-SD nyitrai gyűlésén még május elején. Akkor Ľuboš Blaha parlamenti képviselő, majd Robert Fico pártelnök is tudatosan hergelte a hallgatóságot és „amerikai k….nak” nevezték az államfőt.

 

Čaputová a Szlovák Rádió „Sobotné dialógy” című műsorában arról beszélt, hogy nem várt ilyen mértékű vulgáris megnyilvánulást egy háromszoros miniszterelnöktől, illetve annak pártjától.

 

Szerinte a politikusok a kommunikáció színvonala mellett a viselkedési normákért is felelnek, ami rossz jelzés a társadalom irányába. Ugyanakkor az államfő biztos benne, hogy a lakosság döntő többsége elutasítja a pejoratív, sértő megnyilvánulásokat.

 hirdetes_300x300  

 

Čaputová a Fico kiadatását érintő parlamenti döntésről is beszélt. Aláhúzta: a képviselők egy része hamis szolidaritást fejezett ki azzal, hogy nem szavazta meg Fico átadatását a bíróságnak. A SMER-es pártvezér vádemelése kapcsán a demokrácia próbájáról beszélt. Szerinte az eljárásnak a törvénynek megfelelőnek kell lennie.

 

„Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy ez ne így lenne.”

 

– tette hozzá az elnök.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.