Nyitókép forrása: Photo by form PxHere

 

A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal kullancsveszélyre figyelmeztet. Az általuk 11 vizsgált helyszínből 10-ben közepesen magas, egyben rendkívül magas kullancsaktivitást mértek. A hatóság már 2021 májusától rendszeresen végez monitoringot a Komáromi járásban.

 

A kiválasztott területeken meghatározott időközönként „zászlózás” segítségével gyűjtenek kullancsot. Az eljárás során egy  1×1 méteres, tartóra rögzített fehér flanel anyagot használnak, ami úgy néz ki, mint egy fehér zászló.

 

„Mikor a zászló hozzáér a fűben a kullancshoz, az ösztönösen megkapaszkodik benne. A fehér anyagon a kullancsok jól észrevehetők, begyűjtjük és megszámoljuk őket”

 

fogalmazott  Martin Sojka, a Komáromi Közegészségügyi Regionális Hivatal munkatársa.

 hirdetes_300x300  

 

A kullancsaktivitás mértékét az alapján határozzák meg, hogy mennyi kullancsot találnak az adott területen 20 percnyi zászlózás során.

 

Ha 4, vagy annál kevesebb kullancsot számolnak össze, akkor „alacsony aktivitásról” lehet beszélni, ha 5-9 kullancsot találnak, az közepese aktivitást jelent, 10 vagy annál több kullancs esetében viszont már magas kullancsaktivitásról van szó.

 

A begyűjtött kullancsokat a higiénikusok megvizsgálják, és megnézik azt is, hogy milyen kórokozók vannak a rovarokban, például jelen van-e a Lyme kór baktériuma vagy a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás kórokozója.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.