Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az előttünk álló napokban kell az egészségügyi tárcának eldönteni, milyen kórházakat építenek fel az uniós Újjáépítési Terv forrásaiból. A koalíció a kormányprogramban ígéretet tett az egyetemi kórházak ellátásnak fejlesztésére, de nincsenek kidolgozott projektek. A regionális kórházak vezetői nem értenek egyet azzal a ki nem mondott szándékkal, hogy az Újjáépítési Tervből csak a nagy kórházak profitáljanak.

 

Nagyjából egymilliárd euró érkezik az uniós csomagból, amit még a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére fogadtak el. A keret három részre oszlik.

 

Az első a Shell & core, ami 1035 ágykapacitás kiépítését foglalja magába nem felszerelt, „nyers” formában, az új kórházakban. A második csomagrészből 870 teljesen felszerelt ágykapcitás kiépítését lehet finanszírozni, szintén az új kórházakban. Az utolsó, legkisebb csomag 475 darab már meglévő ágykapacitás modernizációját tartalmazza.

 

 hirdetes_400x285  
Lengverský álma

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a múlt csütörtökön kijelentette, hogy 2026-ig négy-öt kórházat akarnak felépíteni, többségét ráadásul teljesen. Jól hangzik, ám van egy kis gond.

 

Nincsenek kidolgozott projektek, és még mindig nem tudni, hogyan néz majd ki a kórházak „optimalizált” hálózata, amit tavaly a következmények ismerete nélkül szavazott meg a parlament. Magyarul: nem tudni, mely kórházak fognak specializálódni, és melyek nyújtanak továbbra is szélesebb spektrumú ellátást.

 

Arról nem is beszélve, hogy az Újjáépítési Terv keretösszegének felhasználása időhöz kötött – négy év áll rendelkezésre (innen van Lengvarský 2026-os határideje).

 

Lengvarský még azt sem tudná megmondani jelen pillanatban, hogy az a négy-öt kórház hol fog állni – nemhogy rekordidő alatt lebonyolítani a tervezést, a kontrollingot, a közbeszerzési eljárást.

 

Mivel esélyes, hogy Szlovákia a kapott összeget nem fogja tudni kimeríteni, Lengvárský összehívta a koalíciós tanácsot, ami elvileg a jövő hétfőn este fog tárgyalni a dilemmáról.

 

A regionális kórházak tiltakoznak

 

A 75 regionális kórházat tömörítő Szlovákiai Kórházak Szövetsége szerint a szóban forgó uniós forrásból modernizálni lehetne a betegellátó osztályokat, új szárnyakat lehetne felhúzni, és növelni lehetne az ágykapacitást. Ráadásul sok esetben már megvan vagy jórészt készen van a projektdokumentáció is.

 

Érdekes közjáték, hogy az orosz Szputnyik V vakcina miatt tavaly kirobbant liberális boszorkányüldözés eredményeképpen leváltott Marek Krajčí exminiszter szerint Lengvarský szándékosan nem készítette fel a források merítésére az állami kézben lévő kórházakat, miközben a magánkézben lévők megkapták a szükséges információkat. Krajčí jelenleg Eduard Heger meghívására részt vesz a kórházmodernizációk tervezésében.

 

Hab a tortán, hogy Lengvarský csütörtökön bejelentette, hogy ha a Koalíciós Tanács áldását adja rá, akkor a kórházfelújítások projektjeit magáncégektől vásárolják majd meg. Krajčí ezzel kapcsolatban a Postojnak azt nyilatkozta:

 

„Jól tudjuk, hogy a Penta tulajdonában van a Nagymihályi Kórház. A Penta szintén jelezte igényét, hogy az állam vásárolja meg tőle Boryt. Én pedig tudom, hogy még tavaly a megyei képviselő-testületek foglalkoztak a rimaszombati és homonnai kórház építésével, a nagymihályi felújításával, és egyértelműen azt látom, hogy tart egy bizonyos irányba a folyamat. És mivel az állam semmit sem készített elő megfelelően, ez nem egy valóságtól elrugaszkodott feltételezés”

 

fogalmazott.

 

Peter Visolajský, az orvosok szakszervezetének elnöke a Štandardnak nyilatkozva ehhez még burkoltan hozzátette, ez azt jelentheti, hogy az Újjáépítési Terv forrásaiból a legtöbbet megint Szlovákia legnagyobb pénzügyi csoportja profitálna.

 

Körkép.sk, DennikŠtandard.sk

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!