Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden délben videóhíváson keresztül intézett beszédet a szlovák parlamenthez. Az ukrán államfő beszédét szimultán tolmácsolták, kérdés feltevésére pedig nem volt lehetőség. Zelenszkij beszéde alatt az ellenzéki képviselők többsége nem tartózkodott a parlamentben.

 

 „Nagyon örülök, hogy beszédet mond a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselőihez. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen nehéz időket él át, ezért még inkább értékeljük a szlovák parlamenthez intézett felszólalását. Szlovákia nagy adag szolidaritást tanúsít Ukrajnával szemben, amit a továbbiakban is folytatni fog“

 

– mondta Zelenszkij beszéde előtt Boris Kollár (Sme rodina) házelnök.

 

 hirdetes_300x300  

Hegert dicsérte

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Szlovákiának az Ukrajnának nyújtott segítségért és szolidaritásért. Egyúttal arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy továbbra is folytassák a segítségnyújtást, mégpedig a védelem, a szankciók és Ukrajna európai perspektívájának támogatása terén. Felszólította Szlovákiát, hogy legyen Ukrajna hangja az EU-ban. Az ukrán elnök külön kiemelte Eduard Heger kormányfő aktivitását, aki áprilisban személyesen látogatott el Kijevbe.

 

 „Az oroszok mindent meg akartak semmisíteni, ami Ukrajna nemzeti identitásával kapcsolatos. Raboltak, erőszakoltak, iskolákat tettek tönkre“

 

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy jelenleg az egyik oldalon a demokratikus Európa áll, míg a másik oldalon a zsarnokság.

 

Amennyiben Európa nem állítja meg az orosz katonákat a Bucsában elkövetett bűntettek miatt, azok Zelenszkij szerint könnyen betörhetnek Szlovákia területére is. Az ukrán elnök kihangsúlyozta, az országának továbbra is fegyverekre van szüksége.

 

Zelenszkij: Utasítsátok el az orosz olajat

 

Zelenszkij a gazdasági szankciókról és az orosz olajembargóról is beszélt. Az ukrán elnök kijelentette, megérti Szlovákiát, hogy jelen pillanatban lehetetlen számára az orosz nyersanyagról való leválás. Ukrajna példájában azonban azt próbálta meg demonstrálni, milyen veszélyes tud lenni az Oroszországtól való függés.

 

„Ukrajna azon az úton és hibákon ment keresztül, amelyeket Szlovákia és Európa elkerülhet. El kell utasítani az orosz olajat, mert ez a szabadság kérdése“

 

– konstatálta.

 

Gyimesi a Körképnek Zelenszkij beszédéről: Én inkább a felvidéki magyar választóimmal foglalkoztam

 

Az ukrán államfő közölte, hogy országának gazdasági támogatásra is szüksége van és az EU tagja szeretne lenni. Megemlítette az 1968-as évet is, amikor a Varsói Szerződés seregei betörtek Csehszlovákiába.

 

Zelenszkij szerint Oroszország nem ismételheti meg az 1968-as évet, és nem terjesztheti tovább zsarnokságát.

 

„Köszönöm szépen Szlovákiának, dicsőség Ukrajnának!”

 

– kiáltotta végül.

 

A parlamentben tartózkodó képviselők állva tapsolták meg Zelenszkij beszédét.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!