Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő kedden Olaf Scholz német kancellárral telefonált. A két politikus az energiaszektor helyzetéről és Ukrajnáról folytatott beszélgetést. A német kancellár megerősítette, hogy Németország kész segíteni Szlovákiát abban az esetben, ha az Európai Unió elfogadja az orosz olajembargóval kapcsolatos javaslatokat.

 

Heger és a német kancellár is megerősítette, az olaj- és gázforrások diverzifikációja elengedhetetlen: egyik alternatíva a cseppfolyósított földgáz, melynek köszönhetően nagyobb mennyiségű LNG áramolhatna Szlovákiába. Scholz hangsúlyozta, hogy az LNG-ellátási infrastruktúra kiépítése nemcsak Németország, hanem más, az Oroszországból származó nyersanyagoktól függő országok számára is fontos.

 

Ami Ukrajna európai perspektíváját illeti, Heger szerint Szlovákia kész segíteni az országot az EU-csatlakozási kritériumok teljesítésében.

 hirdetes_810x300  

 

„Amennyiben Ukrajnát érdekelni fogja, megosztjuk velük saját tapasztalatainkat az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatról. Látjuk, hogy Zelenszkij elnök elszántan vezeti népét a függetlenségük megőrzéséért vívott harcban“

 

– mondta Heger, hozzátéve, Ukrajnának óriási lehetősége van arra, hogy a háború után egy teljesen demokratikus jogállamot építsen fel.

 

A kormányfő arról is tájékoztatta Scholzot, hogy július 1-jétől Szlovákia tölti be két fontos közép-európai csoportosulás, a visegrádi négyek és a szlavkovi hármak elnökségét. A szlovák elnökség programjának egyik témája az lesz, hogy miként járulhatna hozzá Közép-Európa az új geopolitikai helyzetben az EU megerősítéséhez.

 

„Németország nemcsak a gazdaság terén fontos partnere Szlovákiának, hanem a védelem területén is, és nagyon nagyra értékeljük Németország hajlandóságát arra, hogy védelmi technikával lásson el minket, ha a helyzet úgy kívánja“

 

– jegyezte meg Heger, aki szlovákiai látogatásra hívta Olaf Scholzot.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.