Nyitókép: Körkép.sk

 

Havi 50 euróra emelt családi pótlék, 100 euróra növelt adóbónusz, emellett további havi 50 euró a gyermekek napközis programjaira, szabadidős tevékenységek támogatására. A magas infláció és megnövekedett megélhetési költségek kompenzálására a kormány Igor Matovič (OĽaNO) javaslatára évi 1,3 milliárd eurós családtámogatási programot fogadott el.

 

Ez a támogatás a pénzügyminiszter elmondása szerint a 200-szorosa annak, mint amennyivel a Fico-Pellegrini kormányok támogatták a családokat 8 éves kormányzásuk alatt összesen.

 

Hogy a gyermekenként járó havi 200 eurós állami segítségnyújtás életbe lépjen, még a parlamentnek is meg kell szavaznia, mégpedig az SaS ellenkezése ellenére. A jobboldali-liberális párt nem ért egyet azzal, hogy az 1,3 milliárd eurót többek között a monopol helyzetben levő sikeres nagyvállalatokra átmenetileg kivetett magasabb adóból és az önkormányzatok adóbevételeinek átcsoportosításából fedezzék.

 hirdetes_810x300  

 

Igor Matovič érvelése szerint itt az ideje, hogy nyolc év „dőzsölést“ követően az önkormányzatok is kicsit meghúzzák a nadrágszíjat, a magas árak mellett ugyanis most a családoknak sokkal nagyobb szükségük van a segítségnyújtásra. A dőzsölést  azzal indokolta a pénzügyminiszter, hogy míg az elmúlt 8 évben, azaz a Fico és Pellegrini korszagban 100 százalékkal, tehát a duplájára nőttek az önkormányzatok adóbevételei, amiből kellő tartalékra tehettek szert, addig az emberek fizetése csak 57 százalékkal emelkedett. Azaz, többet fizettek be a bérből és fizetésből élők adóban, mint amit kaptak. Ez Matovič szerint tarthatatlan és sürgős korrekciót igényel.

 

A Szövetség-Aliancia szerdai sajtótájékoztatóját ilyen előzmények után hívták össze. Forró Krisztián pártelnök mellett az önkormányzati és megyei bevételek megkurtítása kapcsán érdekelt Berényi József megyei alelnök, valamint Őry Péter és Balódi László polgármesterek jelenlétében. A Szövetség politikusai elmondták, nem értenek egyet azzal, hogy átcsoportosítsák a fejük fölött az eddig megszokott pénzcsomagot.

 

Ugyanakkor a hosszúra nyúlt sajtótájékoztató során nem derült ki a családtámogatási program támogatottsága vagy annak egyértelmű elvetése.

 

Berényi József azzal érvelt, hogy az önkormányzatoknak szánt bevételcsökkenés miatt több millió eurós hiány várható, így az eddig megszokottakhoz képest nem jut majd elég pénz útfelújításokra, a megyei autóbusz-közlekedés támogatására, intézmények fenntartására. Őry Péter mindezt számokkal is igyekezett alátámasztani. Konkrétan azt állítva, hogy a Matovič számai az önkormányzati bevételekkel és az alkalmazotti bérek növekedésével kapcsolatban nem valósak. Őryn kívül mindenesetre az elmúlt órákban sem szakértők, sem a média nem cáfolta a pénzügyminiszter számait.

 

 

Őry azt is elmondta, hogy törvényi előírás, hogy az önkormányzatoknak kiegyensúlyozott költségvetéssel vagy többlettel kell zárniuk, hiszen a városok, falvak nem lehetnek mínuszban. Ugyanakkor mi arra voltunk kíváncsiak, hogy nem legitim politikafilozófiai kérdés-e, ha egy kormányzat jelen helyzetben és saját programja értelmében úgy dönt, hogy ezt a többletet, ami az elmúlt 8 évben az önkormányzatoknál felhalmozódott, most két évre a családok kapják.

 

Erre vonatkozó kérdésünkre a pártelnök elmondta, hogy nem lehet úgy forrásokat teremteni, hogy azokat elveszik az önkormányzatoktól. Nem tudtuk meg ugyanakkor, hogy mit gondol a Szövetség a családtámogatási programról, támogatja-e azt a fenti formában, avagy sem.

 

Kérdésünkre, hogy ha nem az önkormányzatóktól, akkor ők maguk honnan teremtenék elő a hiányzó 500-600 millió eurót a gyermekes családok számára, Forró Krisztián úgy válaszolt, hogy az energiaárak maximalizálásával és az üzemanyagárak ÁFA-részének csökkentésével. Erre vonatkozóan a párt aláírásgyűjtést is indít egyébként és tüntetésekre biztat. Ugyanakkor el kell mondani, hogy egyik javaslat sem kifejezetten a gyermekeket támogatja, mivel nem a családtámogatás része, hanem általános hatású.

 

Berényi József szerint ha a megyéktől, önkormányzatoktól elveszik a pénzt, azt végső soron úgyis a családok fogják megfizetni.

 

A Szövetség-Aliancia  közel egy órás sajtótájékoztatója megtekinthető az alábbi videón, a Körkép.sk kérdéseire érkezett válaszok 39.30-tól tekinthetők meg.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.