Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

A kormányfő nem tagja a koalíciós tanácsnak. A koalíciós tanács tagjai a koalíciós pártok vezetői, és a koalíciós tanács felettük áll – derült ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőnek az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában elhangzott nyilatkozatából.

 

„Én nem vagyok ennek a koalíciónak a főnöke. Én kormányfő vagyok. Fölöttem a koalíciós tanács áll“

 

– mondta. Bár vannak jogkörei, a miniszterelnök szerint a négy koalíciós párt elnöke fölötte áll.

 

 hirdetes_810x300  

Heger elmondása szerint a koalícióban egyetlen megállapodás sem születik meg könnyen. A kormányfő az inflációs segélycsomaggal és az orosz olajra kivetendő különadóval, illetve a tanárok fizetésével kapcsolatban ismételten az SaS-t kritizálta.

 

A kormányfő szerint kifinomultabb javaslatot és az inflációs helyzet megoldását várják az SaS-től és vezetőjétől. Heger állítása szerint a partnereket már korábban megkérték arra, hogy nyújtsák be saját javaslataikat, de az SaS nem állt elő velük.

 

A vasárnapi koalíciós tanácson az SaS aktuális javaslatáról fognak tárgyalni. A liberálisok azt szeretnék, ha az olajadót más adók, például a gázolaj és a benzin hozzáadottérték-adójának (ÁFA) csökkentésére fordítanák.

 

Ami az inflációellenes segélycsomagot illeti, Heger nem akart ideális megoldásról beszélni. „Az ideális megoldásokat a koalícióban nem lehet érvényre juttatni“ – mondta, hozzátéve, hogy mindig szükség van kompromisszumra és konszenzusra a pártok között.

 

Szerinte a segítséget a pedagógusok is meg fogják érezni, mégpedig azok, akiknek gyerekük van, és ezáltal jogosultak lesznek az adóbónuszra.

 

Heger indokoltnak tartja, hogy a Matovič-féle javaslatokat rövidített jogalkotási eljárásban vitassák meg a parlamentben. A kormányfő azt kérdezte: vajon az emberek mikor kapnák meg a segítséget, ha standard jogalkotási eljáráson mennének keresztül.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!