Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes és befektetési miniszter az uniós források rugalmas felhasználását kérte az Európai Bizottságtól az orosz-ukrán konfliktushoz kapcsolódó humanitárius válság kezelésére.

 

Remišová levélben felszólította az Európai Bizottságot, hogy módosítsa kohéziós politikáját, ami feloldaná az uniós források felhasználásának szabályait. A miniszter asszony átmenetileg az uniós forrásokból szeretné finanszírozni az Ukrajnából érkező menekültek szociális juttatását és egészségbiztosítását.

 

Az uniós források egyszerűbb felhasználása

 hirdetes_300x300  

 

A migrációs váltság következményeinek finanszírozására a Kohéziós Alap felhasználását javasolta, illetve az egyes operatív programok közötti keretösszegek átcsoportosításának lehetőségét.

 

„Mindemellett azt szeretnénk, ha támogatás formájában működőtőkét biztosítanának a vállalatoknak, beleértve a nagyvállalatokat és a nehéz helyzetben lévő cégeket is“

 

– mondta Remišová.

 

A menekültválság megoldása

 

Remišová levele az Európai Unió azon 10 országának kezdeményezéséhez kapacsolódik, amelyeket leginkább érint az ukrajnai háború okozta menekültválság (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia, Bulgária, Magyarország, Horvátország, Észtország, Litvánia és Lettország) .

 

 „Oroszország Ukrajna elleni agressziója a második világháború óta a legnagyobb menekültválságot váltotta ki. Már 7 millió embernek kellett elhagynia otthonát, ebből félmillió menekült lépte át a szlovák-ukrán határt. Amennyiben a Bizottság meghallgatná a követeléseinket, az Szlovákia javára válna. Az uniós forrásokkal rendelkező minisztériumok hatékonyabban tudnának segíteni a háború elől menekülő embereken“

 

– közölte Remišová, hozzátéve, hogy az új szabályok az összes olyan uniós tagállam helyzetét megkönnyítenék, amelyek menekültválsággal néznek szembe.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!