Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az oktatási tárca eltörölné a félévi szünetet, amely az első és a második tanítási félév között egy nap szabadot jelentett az alapiskolás és középiskolás diákoknak. Ha a törvénymódosítást elfogadják, akkor május 30-tól hatályba is léphet.

 

A gyorsított tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslathoz két kiegészítés érkezett. Az egyiket a Szlovákiai Iskolai Alkalmazottak Szakszervezeti Szövetsége fogalmazta meg, amely kerek perec a javaslat visszavonását követeli. Szerintük a félévi szünet az iskolai szünnapok szerves részét képezi, és nem látják okát annak, hogy a jelenlegi állapot megváltozzon.

 

„A félévi szünet lélektani határvonal, amely lezárta az első félév értékelését, és megkezdte a második félévi értékelést. A félévi szünet nélkül a diákok átmenet nélkül fejeznék be az első félév értékelését és kerülnék át a második félévbe, anélkül, hogy lenne idejük tudatosítani az előző félév oktatási eredményeit és az esetlegesen szükséges változásokat a második félévben való jobb szereplésért”

 

fogalmazott a szakszervezet. Az oktatási minisztérium nem fogadta el a felhívást.

 hirdetes_400x285  

 

„A félévi szünetet elsősorban felesleges mivolta miatt töröljük el, tekintettel arra, hogy a félévi szünet semmilyen pozitív hatást nem gyakorol a diákok teljesítményére”

 

érvel az oktatási minisztérium a beadványában. A szaktárca úgy véli, hogy a gyakorlatban a félévi szünet nem elég a regenerációra sem, és sok esetben problémát okoz az iskolai alkalmazottak és a szülők (vagy törvényes gyámok) számára is.

 

Az oktatási törvény szerint a minisztériumnak minden évben május 31-ig kell nyilvánosságra hoznia a következő három iskolaévre vonatkozó oktatási szünnapokat.

 

Azt azért érdemes a fentiekhez hozzátenni, hogy az oktatási tárca a liberális SaS vezetése alatt áll, amely már a koronavírus-járvány alatt is minden követ megmozgatott, hogy az iskolákat ne zárják be, hogy a gazdaságból ne hiányozzanak a munkavállaló szülők azért, mert otthon kellett maradni a gyerekükkel. Ebből kiindulva nem lenne meglepő, ha a minisztérium javaslata mögött szélesebb gazdasági és nem szervezési megfontolások állnának.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!