Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

Igor Matovič miniszterelnök-helyettes és az OĽaNO elnöke helyesnek tartja a szexuális irányultságot hirdető mozgalmak vagy közösségek szimbólumainak betiltását. Hozzátette: az állami épületekkel való visszaélés bármilyen szexuális irányultság propagandájára nincs összhangban a közérdekkel. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetőjének elmondása szerint a klubban nem tudtak a javaslatról. Szerinte szabálysértésről és a koalíciós szerződés megsértéséről van szó. A javaslatot két parlamenti képviselő, Gyimesi György (OĽANO) és az ellenzéki Tomáš Taraba (független) nyújtotta be.

 

„Nem szolgálja a közérdeket, hogy bárminemű szexuális irányultság propagandájának terjesztésére használják fel az állami épületeket. Ezért tartom helyesnek Gyimesi képviselő úr javaslatát”

 

– jelentette ki Matovič.

 

 hirdetes_300x300  

Gyimesiék betiltanák a szivárványos zászlót a középületeken – Jött is az LMBTQ hiszti az érintettektől

 

Az OĽaNO elnöke szerint a koalíción belül már többször megtörtént, hogy a koalíciós partnerek jóváhagyása nélkül nyújtottak be törvényjavaslatot vagy módosító javaslatot.

 

Šipoš állítása szerint a frakció legközelebbi ülésén fognak foglalkozni a javaslat benyújtásával.

 

„Gyimesi javaslatáról nem volt tudomásunk. Ezt a lépést az OĽaNO-klub szabályainak, valamint a koalíciós megállapodás megszegésének tekintjük“

 

– mondta Šipoš a TASR-nek.

 

Gyimes és Taraba közösen nyújtotta be a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és használatáról szóló törvény módosítási tervezetét. Azt javasolják, hogy tiltsák meg a szexuális irányultságot hirdető mozgalmak, szervezetek, közösségek és ideológiák szimbólumainak kihelyezését az állami szervek és intézmények épületein – beleértve az ombudsman székhelyét is –, amelyek jogilag állami jelképekkel vannak megjelölve.

 

Andrej Stančík OĽaNO-s képviselő úgy reagált, hogy a javaslat ellentétes a koalíciós megállapodással, és egyértelmű állásfoglalásra szólította fel az OĽaNO vezetését és frakcióját. Jana Bittó Cigániková, az SaS tagja abszurdnak tartja a javaslatot. Elmondása szerint Gyimesi úgy döntött, eltiporja a koalíciós szerződést, ugyanis törvényt terjesztett elő egy ellenzéki képviselővel.

 

Heger felszólította Gyimesit, hogy vonja vissza törvényjavaslatát a szivárványos szimbólumok betiltásáról

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.