Nyitókép: YouTube/screenshot

 

Az orosz rezsim a demokratikus értékek és a kontinensünkön évtizedek óta békét biztosító szabályok ellen vív háborút – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Globsec biztonságpolitikai konferencia csütörtöki nyitóbeszédében. A béke megteremtése érdekében szükségesnek tartja Ukrajna további támogatását.

 

„Putyin nagyszabású ukrajnai inváziója, amely pontosan 99 napja kezdődött, senkit sem hagy kétségbe afelől, hogy az orosz elnök nemcsak keleti szomszédunk ellen harcol. Ukrajnát azért támadták meg, mert különbözni mert Putyin Oroszországától – a korrupcióellenes küzdelemben, a jogállam és a nyílt társadalom jobbá tételében”

 

– mondta az elnök. Hibának tartja az ukrajnai háborút megelőző figyelmeztető jelek figyelmen kívül hagyását és félreértelmezését.

 

 hirdetes_300x300  

Čaputová szerint a történelem megmutatta, hogy ha egy agresszor az értékek ellen harcol, a terület feladása valószínűleg nem állítja meg – utalva ezzel a müncheni egyezményre. Felszólított arra, hogy ne ismétlődjön meg ugyanez a hiba.

 

Čaputová bízik abban, hogy az Európai Tanács hivatalossá teszi Ukrajna tagjelölti státuszát.

 

„Mert az elmúlt 20 év megmutatta, hogy az országok EU és Oroszország között tartása nagyobb instabilitáshoz vezet. Ez egy stratégiai politikai és biztonsági döntés, amelyet meg kell hoznunk“

 

– konstatálta.

 

Az államfő szerint Ukrajna újjáépítése nem várhat az agresszió végéig. Óriási feladatról és a közös jólétbe való befektetésről beszélt. Egyúttal Szlovákia aktív részvételéről biztosított.

 

Az elnök az álhírek és propaganda formájában megjelenő fenyegetésekre is figyelmeztetett. Szerinte az Európai Uniónak többet kell tennie azért, hogy növelje a közösségi média felelősségét a tartalmaikért.

 

„Sajnálom, ha a szólásszabadságot ürügyként használják fel a tétlenségre. A hazugságon alapuló propagandát ártalmatlan véleménynek kellene vennünk? Nem hinném“

 

– mondta, hozzátéve, hogy a szólásszabadságot magában foglaló demokratikus eszközöket nem szabad magának a demokráciának a lerombolására használni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.