Nyitókép: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalni akar a békéről és megőrizni Ukrajna területi integritását, de Vlagyimir Putyin, a Kreml vezetője nem ad neki erre lehetőséget – mondta Eduard Heger szlovák kormányfő csütörtökön a 2022-es Globsec biztonságpolitikai konferencián, Pozsonyban.

 

 „Kötelességünk nyeréshez segíteni Ukrajnát … hogy velük együtt győzedelmeskedjünk“

 

– mondta Heger. Szerinte Putyin jelenleg nem ad lehetőséget Ukrajnának arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek. „Azt kérdezitek, tudnának-e tárgyalni. Mégis miről? Hogy Ukrajna adja át a területét Oroszországnak, mert Oroszország úgy gondolja, hogy ez lenne a helyes lépés?” – kérdezte Heger.

 

  hirdetes_300x300   

A szlovák kormányfő azt állítja, hogy a demokratikus világ régóta figyelmen kívül hagyja Putyin jellemét.

 

„Ez egy nagyszerű ébresztő számunkra, és tanulnunk kell ebből a helyzetből… Itt történelmet írunk. Meg kell mutatnunk minden tekintélyelvűnek, aki meg akar támadni egy másik országot, hogy ennek nincs semmi értelme“

 

– hangsúlyozta.

 

Heger nagyra értékelte, hogy az Európai Unió és a nyugati országok gyorsan és átfogóan reagáltak az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után.

 

„Vlagyimir Putyin megtámadta értékeinket, és próbára tette, mennyire hiszünk bennük. Hálás vagyok, hogy a Nyugat megmutatta, hogy mi ezek szerint az értékek szerint élünk és tiszteljük őket, mert ezek a legjobb értékek, amikkel csak rendelkezhetünk“

 

– mondta a szlovák kormányfő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.