Nyitókép: AP Photo/Olivier Matthys

 

Egyértelmű támogatásáról biztosította Ukrajnát Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a 2022-es pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencián. Szerinte nemcsak stratégiai érdekünk, hanem erkölcsi kötelességünk is, hogy Ukrajnának lehetősége legyen csatlakozni az Európai Unióhoz.

 

„Az ukránoknak meg kell nyerniük ezt a háborút, és Putyinnak meg kell éreznie a komoly stratégiai vereséget. Világosnak kell lennie, hogy egy agresszor hatalmas árat fizet egy szuverén ország megtámadásáért“

 

– mondta.

 

Az EB vezetője elmondta, míg az EU-tagállamok a szankciókon keresztül teljes mértékben mozgósítják a gazdasági hatalmukat, addig Putyin a csapatait mozgósítja. Hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak meg kell szabadulniuk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésüktől. Szerinte ez a „legkomolyabb elszakadás“, amit az Unió tehet az orosz gazdasággal.

 hirdetes_300x300  

 

Hozzátette, hogy Ukrajnának azonnali gazdasági és pénzügyi támogatásra van szüksége. Ukrajna újjáépítésével összefüggésen egy Ukrajna által irányított platform létrehozását említette.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.