Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Gyorsabban kell segélyt nyújtani Ukrajnának, ha azt akarjuk, hogy megvédje magát az orosz invázióval szemben – mondta Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter pénteken a Globsec biztonságpolitikai konferencián. Egyúttal bírálta azt a módot is, ahogyan az Európai Unió folyósítja az Európai Békekeret (EPF) keretében Ukrajnának jóváhagyott 2 milliárd eurós pénzügyi támogatást.

 

Ezeket a pénzeszközöket nem közvetlenül Ukrajnának fizetik ki, hanem a tagállamoknak, és még azt is fokozatosan. „Ha azt mondjuk, hogy kétmilliárdot szeretnénk biztosítani Ukrajna megsegítésére, akkor annak a kétmilliárdnak készen kellene állnia” – hangsúlyozta Naď.

 

Szerinte az EU nem kérheti a kelet-európai országokat arra, hogy küldjék el azonnal a haditechnikájukat Ukrajnába, majd ezt követően kijelentik, hogy idén csak a szükséges anyagi kompenzáció 20 százalékát adják oda, a többit pedig fokozatosan, 2027-ig fizetik ki.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha kiürítjük a raktárainkat, kártérítésre van szükségünk, hogy új technológiát és lőszert szerezhessünk, és ezzel biztosíthassuk a NATO keleti szárnyának erejét és biztonságát“

 

– közölte Naď. Szerinte a kelet-európai országok katonai raktárai már kezdenek kiürülni, ezért most elsősorban a Nyugatnak kell segítséget nyújtania Ukrajnának.

 

A védelmi miniszter szerint az ukrajnai háború kevés pozitívuma közül az egyike az, hogy sok országban megváltozott a közvélemény a NATO-ról. Szerinte az ukrajnai háború előtt sok szlovákiai polgár a hidegháború maradványaként tekintett a NATO-ra, Vlagyimir Putyin orosz elnököt pedig a világbéke támogatójának vélték.

 

„Ez mára megváltozott. Az országainkban az emberek látják, hogy a NATO fontos, az együttműködés és a védelem szintén fontos, és nem Oroszország, hanem a Nyugat jelenti a demokráciát, a szabadságot és a békét“

 

– konstatálta a szlovák védelmi minisztérium vezetője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!