Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Lemondásra szólította fel Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert Gyimesi György, az OĽaNO  képviselője. Szerinte ennek az az oka, hogy Sulíknak nem sikerült megfelelő felmentést kiharcolnia Brüsszelben az orosz olajembargó alól. „Ez a vaj most Sulík fején van“ – mondta a képviselő sajtótájékoztatóján, hozzátéve: „Sulík egy lusta dilettáns, akinek nincs mit csinálnia a minisztériumban“ – folytatta Gyimesi.

 

A képviselő azt állítja, ha nem avatkozunk be, 18 hónapon múlva a Slovnaftnak befellegezhet, mivel nem lesz számára kifizetődő az előállítás.

 

„Vagy bezárják a gyárat, vagy literenként 2,20–2,30 euróért tankolhatunk“

 

– mondta. Egyúttal azt is kijelentette, hogy ezzel a lépéssel Szlovákia nagy valószínűséggel egy 1,5 milliárd eurós Slovnaft-befektetést veszített el.

 hirdetes_300x300  

 

A képviselő szerint eddig még senkinek sem sikerült egyetlen döntéssel így megkárosítania a Szlovák Köztársaság polgárait. „A Smer nagy rablásához tudom hasonlítani, amikor a fotovoltaikus erőművekről volt szó” – tette hozzá Gyimesi.

 

Gyimesi: Sulík lustaságával és dilettantizmusával elvágta a Slovnaft nyakát. Be kell dobnia a törölközőt

 

Az embargónak negatív hatása lesz Szlovákiára

 

Az Orosz Föderáció elleni hatodik szankciócsomag keretében az orosz olajimportra bevezetett embargónak közvetlen hatása lesz Szlovákiára. Ezt a gazdasági minisztériuma is elismerte. A gazdasági tárca közlése szerint az embargó nemcsak a szlovákiai és a környező országok üzemanyagáraira lesz negatív befolyással, hanem az olajtermékek mennyiségére is.

 

„Érzékeljük a Slovnaft aggodalmait, és azt is, hogy a korlátozások negatív hatása a tagállamok közül Szlovákiát érinti a legjelentősebben. Ezért a kinyilvánított szolidaritáson belül különleges hozzáférést várunk a REPowerEU forrásaihoz. Az üzemanyagok áfájának esetében most lehetősége van a pénzügyminisztériumnak – akinek ez a terület a kompetenciájába tartozik – arra, hogy uniós szinten megnyissa az üzemanyagokra vonatkozó áfacsökkentést”

 

– közölte a gazdasági tárca sajtóosztálya.

 

Szlovákia nevében Eduard Heger miniszterelnök vezette a tárgyalásokat az EU-csúcson.

 

„Sajnos a gazdasági minisztérium által javasolt hároméves átmeneti időszakot az olajvezetéken szállított olajra vonatkozó szankció alkalmazásának mellőzésére nem lehetett érvényesíteni, így a jóváhagyott verzió a fennmaradó lehetőségek közül a „legenyhébb“ számunkra“

 

– tette hozzá a tárca.

 

A Slovnaft szerint az olajembargó veszélybe sodorhatja Szlovákia üzemanyagellátását

 

Az orosz olaj és olajtermékek behozatalára csak nyolc hónappal a szankciók hatálybalépése után vonatkozik majd az embargó. Először is lesz egy átmeneti időszak korlátozások nélkül, majd a tankereken érkező olajra lép életbe az embargó, és további 10 hónapon keresztül a csővezetéken érkező olajból Szlovákiában még lehet üzemanyagot és kőolajterméket előállítani, illetve Csehországba exportálni. A csővezetéken szállított olajat 18 hónap letelte után már csak a hazai piacra szánt üzemanyagok előállítására lehet majd felhasználni.

 

 „Az így felállított embargó célja, hogy jelentősen csökkentse az orosz olajért folyósított kifizetések volumenét, és ezzel megbüntesse az Orosz Föderációt Ukrajna katonai megszállása miatt“

 

– zárta a gazdasági minisztérium.

 

Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.