Nyitókép: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Azzal, hogy Oroszország blokkolja a gabonát az ukrán kikötőkben, terrorizálja azokat az országokat, amelyeknek semmi közük nincs az orosz-ukrán konfliktushoz, és éhínségnek teszi ki ezen országok lakosságát – jelentette ki a 2022-es Globsec biztonságpolitikai konferencián Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

 

Heger kiemelte, prioritása közé tartozik, hogy segítsen Ukrajnának a fekete-tengeri kikötőinek biztosításában, hogy mielőbb megkezdhesse gabonaexportját. A vasúti szállítás alternatívája az ukrán termékek exportjára nem lesz elegendő.

 

„Abban az időben, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai inváziót indított Ukrajna ellen, nem gondoltunk erre a problémára (az ukrán kikötők blokkolására). Most viszont látjuk, hogy Oroszország miként terrorizálja azokat az embereket a világ különböző pontjain, akiknek semmi közük ehhez a konfliktushoz”

 

 hirdetes_400x285  

– mondta a szlovák miniszterelnök.

 

Heger állítása szerint a lehető legtöbb országot be kell vonni a probléma megoldásába, beleértve azokat is, amelyek eddig úgy gondolták, hogy az ukrajnai konfliktus nem érinti őket. A szlovák kormányfő felszólította a lehető legtöbb országot arra, mutassák meg Putyinnak, hogy számunkra prioritás ennek a globális problémának a megoldása.

 

Ezt követően Heger szerint segítséget kell nyújtani Ukrajnának a lerombolt infrastruktúrájának újjáépítésében.

 

„Nem hagyhatjuk, hogy ez az ország a szemünk láttára haljon meg… Segítenünk kell Ukrajnának abban, hogy stabilizálódjon és növekedésnek induljon“

 

– tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.