Nyitókép forrása: tasr

 

Az Aktuality.sk információi szerint Bernard Slobodník, egykori rendőrtiszt az Alkony-ügy keretében tett vallomást nemrég a rendőrségen, és arról is beszámolt, mi történt a rendőrségen belül közvetlenül a Kuciak-gyilkosság utáni napokban. Az Alkony-ügy Robert Fico és Robert Kaliňák ellen vádemeléssel függ össze, a hatóságok az exkormányfő és a volt belügyminiszter ellen bűnszervezet létrehozása és támogatása miatt indult eljárás.

 

Slobodník elmondása szerint Norbert Bödör, a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör fia intézte el Robert Ficoéknak azt az egymillió eurós készpénzt, amit a Kuciak-gyilkosság után napokban Fico, Kaliňák és Tibor Gašpar akkori rendőrfőnök sajtótájékoztatón mutatott be rendkívül teátrális és ízléstelen módon, mint nyomravezetői díjat.

 

Bödör nevéhez kötődik az úgynevezett Bödör-csoport, amely gyakorlatilag a rendőrség, a Pénzügyőrség és a NAKA csúcsvezetőinek társulása volt. A gyanú szerint a csoport döntötte el, mely ügyekben indul eljárás, mely ügyekben nem – nyilván pénzbeli haszonszerzés állt a motiváció hátterében. Gyakorlatilag privatizálták az igazságszolgáltatást, és fennmaradásuk és további működésük garanciáját a Smer hatalmon tartásában látták.

 

 hirdetes_810x300  

Slobodník vallomása szerint Bödör azt mondta nem sokkal az ominózus sajtótájákoztató után:

 

„Fico és Kali az egész napomat elszúrták azzal, amit kértek, be kellett biztosítanom az összeget, elhozni, visszavinni, és semmi eredményét nem látom”

 

Bödör a történések ezen verzióját tagadja, ahogy Kaliňák is. Slobondík szavait a belügyminisztérium sem erősítette meg. A hivatalos közlés szerint „az Államkincstár biztosította a VÚB bank fióktelepén a kötelezett személy (a belügyminiszter – a szerk.) pénzfelvételét, amely standard módon, ahogy mindig, a kötelezett személy alkalmazottainak közbenjárásával zajlott. A készpénzt ezután a rendőrség gépesített egységei elszállították a kormányhivatal épületébe a sajtótájékoztató helyszínére. A sajtótájékoztaó után a készpénzt azonnal visszavitték a VÚB bankba, és ott visszatették a kötelezett személy számlájára”.

 

A vallomás egy másik érdekes része, hogy Slobodník személyes kapcsolatban volt Ján Kuciakkal, a 2018 februárjában meggyilkolt oknyomozó újságíróval. Állítólag ő segítette hozzá Kuciakot a Technopol-ügy bizonyos részleteihez (Marián Kočner illegális eszközökkel kisajátított majd szétlopott egy 20 millió eurós vállalatot).

 

Ezt egyébként annakidején Slobodníkon Tibor Gašpar akkori országos rendőrfőkapitány is számonkérte, Slobodník pedig beszámolt róla.

 

„Szerencséd, hogy nem hazudtál” – mondta akkor állítólag Gašpar, mert akkor már lehívták Kuciak híváslistáját, és tudtak a Slobodníkkal való találkozóiról.

 

Gašpar állítólag azért akart tudni minden részletet, mert be kellett számolnia Robert Ficonak akkori kormányfőnek „a nyomozás minden részletéről”.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.