Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Országszerte több iskolában kaptak ma igazgatói szabadot a diákok, miután a pedagógusok Pozsonyban tüntetnek. A tiltakozó akció célja az iskolai dolgozók béremelésének elérése, valamint jobb feltételek kiharcolása az iskolákban.

 

A tüntetés 13:30-kor vette kezdetét a szlovák fővárosban, a kezdeményezők szeretnék szigorúan szakmai vonalon tartani az egész akciót, így sem politikusok, sem más, nem pedagógiai mozgalom vagy szervezet nem kapott engedélyt a csatlakozásra.

 

A sárgába öltözött pedagógusok tiltakozó akcióujakkal szeretnék egyrészt figyelmeztetni a parlamenti képviselőket és a szlovák kormányt, másrészt arra kérik őket, hogy „végre döntsenek az oktatásügy finanszírozásának jelentős emeléséről”. Mint fogalmaznak, ezzel nem csak az oktatásügyet mentenék meg a honatyák, de motiválnák a fiatalokat is, hogy akarjanak pedagógusként dolgozni.

 

 hirdetes_400x285  

A pedagógusok szakszervezete szerint szinte mindegyik politikus támogatja az oktatásügyre szánt pénzkeret növelését, de nem mindegyikük ért az oktatásügyhöz.

 

A tüntetés a Szlovák Nemzeti Felkelés terén és a parlament előtt valósul meg. A pedagógusok legalább 10 százalékos béremelést követelnek, ami úgy vélik, hogy nagyjából az infláció miatti többletköltségeiket fedné ki, a koalíció által ígért motiváló juttatás még így sem teljesülne.

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter saját bevallása szerint támogatja a pedagógusok követeléseit, az Igor Matovič pénzügyminiszter által javasolt adóemeléseket azonban sem ő, sem pedig pártja, az SaS nem támogatja. Matovič 3 százalékos béremelési javaslatot terjesztett ma elő a kormánynak, mint fogalmazott, ha magasabbak lennének az adók, a 10 százalékot is ki tudnák fizetni.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.