Nyitókép: AP Images/European Union-EP  (Collage: Körkép.sk)

 

Oroszország a héten drasztikusan csökkentette a Szlovákiába irányuló földgázszállítást. A szerződésbe foglalt mennyiséghez képest pénteken felére csökkent az importált orosz gáz volumene. A Szlovák Gázművek vezérigazgatója elmondta: az SPP gőzerővel dolgozik az alternatívák keresésén, így akkor sem lesz baj, ha a Kreml teljesen elzárná a gázcsapokat Szlovákia irányába.

 

A Szlovákiába irányuló orosz földgázszállítás ezen a héten fokozatosan csökkent. Míg kedden tizedével, szerdán 15 százalékkal, csütörtökön több mint harmadával csökkent a orosz földgáz mennyisége, addig pénteken ez az érték már a felére csökkent.

 

Richard Prokypčák, a Szlovák Gázművek vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a csökkenés nem fogja hátrányosan érinteni Szlovákia gázellátását. Prokypčák emlékeztetett arra, hogy az SPP szerződést írt alá az Északi-tenger irányából jövő gáz szállítására, és egy másik forrásból, egy Horvátországban kikötött LNG-szállító tartályhajóról is érkezik gáz Szlovákiába. A szakemberek jelenleg más megoldásokon is dolgoznak, amennyiben bekövetkezne a teljes leállás. Prokypčák szavai szerint ez egy olyan veszély, amit komolyan kell venni, utalva a bolgár illetve lengyel esetre.

 hirdetes_810x300  

 

Jelenleg a gáztárolók 52 százalékos telítettséggel rendelkeznek, de a teljes évi fogyasztáshoz viszonyítva Szlovákiában még így is több gáz van a tárolókban, mint a Visegrádi Négyek többi országában – tette hozzá.

 

Sulík: Jövőre 34-59 százalékkal többet fizetnek majd a háztartások a gázért

 

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója azt közölte, hogy a gázellátás technikai jellegű. Németország ellenben mesterkéltnek nevezte az oroszok érvelését. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter szerint a Gazprom lépései politikai indíttatásúak. Hozzátette: Moszkva igyekszik felfelé tolni a gázárakat.

 

Dennikstandard.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.