Nyitókép: reprofoto (RTVS live)

 

Nemcsak a pedagógusok és orvosok, hanem a tűzoltók, szociális szférában tevékenykedők is magasabb fizetésre számíthatnak, jelentette ki Milan Krajniak (Sme rodina) szociálisügyi miniszter.

 

A javaslat részleteiről szerdán tárgyal a munkavállalókkal.

 

Krajniak elmondta, hogy a kollektív szerződésben foglaltakkal ellentében nem 2023. január 1-jén, hanem már korábban emelhetik a fizetéseket. A kollektív szerződés július 1-i hatállyal 3 százalékos fizetésemelést ír elő.

 hirdetes_810x300  

 

A munkáltatókkal és szakszervezettel való tárgyalást követően válhatnak ismertté a részletek. Krajniak azonban elmondta, hogy várhatóan kétszeri fizetésemelés jöhet, mégpedig még idén, illetve jövőre is.

 

„Miniszterként az összes alkalmazott minisztere vagyok az állami és közszférában, akik ugyanolyan fizetésemelést érdemelnek mint a pedagógusok és orvosok, ráadásul nemcsak az idei, hanem a jövő évre is“

 

– fogalmazott Krajniak.

 

Hogy százalékban  ez mennyit jelent, egyelőre nem akarta elárulni, mivel még tárgyal a témában. Az orvosok és pedagógusokon kívül a tűzoltókat, szociális intézmények dolgozóit, állami hivatalok alkalmazottait is említette. Hozzátéve, hogy a szociális intézményekben dolgozók az elmúlt két évben már háromszor kaptak többszáz eurós jutalmat, amit megérdemeltek, tekintve, hogy Covid-időszakban teljesítettek.

 

Krajniak abszurdnak nevezte, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter és Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter azon élcelődik, hogy melyikük álljon a pedagógussztrájk élén.

 

Mint ismert, az egészségügyi ágazatban 3000 orvos készül felmondani. A várható fizetésemelés vélhetően enyhít majd az ezzel kapcsolatos nyomáson. Krajniak azt is elismerte, hogy nagyban segítené a kormányzat munkáját, ha egyes döntések és intézkedések, ezáltal pedig a miniszterek is nem lennének a Matovič-Sulík konfliktus túszai.

 

Hangsúlyozta, hogy a mostani fizetésemelés anyagi forrásaira fedezet van a költségvetésben.

 

A tárcavezető elmondta azt is, hogy adóemelésre is szükség van az állami monopóliumok, oligopolok, állammal üzletelő nagyvállalatok részére.

 

„Inkább adózzuk meg ezeket a vállalatokat, hogy legyen pénz a magasabb fizetésemelésre, mint hogy különadó nélkül kevesebb pénz jussok a fizetések emelésére“

 

– zárta Krajniak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!