Nyitókép: TA3 live (reprofoto)

 

Ismét furcsa dramaturgiát produkált a baloldali kormányokat kiszolgáló oligarcha kézben levő TA3 csatorna vasárnapi politikai vitaműsora. A napi aktuális politikai kérdések megvitatásánál, felrúgva az eddigi szokásjogot, három parlamenti párt mellé negyedikként oda ültették Michal Šimečkát, a választásokon elbukott Progresszív Szlovákiából.

 

Erre eddig tudomásunk szerint a hírtelevízió részéről nem volt példa. Egy ilyen lépés azért is manipulatív a tévénéző számára, mert tudat alatt azt szuggerálja, hogy a szélsóbalos, liberális Progresszív Szlovákia már a mainstream, azaz a parlamenti szinten politizáló erők része. Ami nem igaz.

 

Ilyen dramaturgia mellett a másik furcsa aránytalanság a műsorvezető tevékenysége volt, aki láthatóan nem egyforma mércével mért a meghívott vendégek felé. Míg az egyik kormányoldali politikus szavaiba szinte mondatonként közbevágott, lehetetlenné téve, hogy bármilyen gondolatot kifejtsen, a többi három vendégeknek jóval könnyebb helyzetet teremtett.

 hirdetes_300x300  

 

Ilyen alapon nem is csodálkozhatunk, ha a tévénézőben hiányérzet alakult ki. Például, amikor Šimečka az OĽaNO-t kritizálta, amiért a tanárok fizetése nem emelkedett, miközben az oktatásügy az SaS kezében van. Az SaS oktatásügyi minisztere, Branislav Gröhling eddig szabotálta a kérdést a kormány ülésein, és a műsorban szereplő SaS-es parlamenti képviselő sem volt túl meggyőző a kérdésben.

 

A TA3 politikai vitaműsora nem először bizonyult manipulatívnak, korábban a Körképen már többször rámutattunk a hírcsatorna szakmaiatlanságára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.