Nyitókép: TASR

 

Szlovákia egyelőre nem tervezi Ukrajnának adományozni a Szlovák Fegyveres Erők állományában található 30 darab T-72 típusú (elavult) szovjet harckocsikat, ugyanis Németország mindössze 15 darab Leopard 2A4 (nem a legmodernebb) tankot küldene kárpótlásként – állítja a Business Insider magazin.

 

A szlovák védelmi minisztérium szóvivője elmondta: Szlovákia 30 darab T-72-es harckocsival rendelkezik. Tehát a 15 darab Leopard harckocsi nem megoldás, hiszen a harckocsizászlóaljhoz 30 páncélos szükséges. A szóvivő ugyanakkor arra is rámutatott, hogy más országok, köztük Csehország, több haditechnikát kapott hasonló cserék során, mint amennyit most Németország kényszerítene Szlovákiára.

 

Szlovákia jelenleg is tárgyal a szövetségesekkel Ukrajna támogatásának egyéb módjairól.

  hirdetes_300x300   

 

A Business Insider továbbá rámutat, hogy habár Szlovákia kis ország, mégis erőteljesen támogatja Ukrajnát, beleértve a fegyverszállítást is. Szlovákia eddig öszesen 150 millió euró értékben küldött különféle fegyvereket Ukrajnába, köztük az S-300-as légvédelmi rendszert, aminek cseréjeként a szövetségesek négy németországi, hollandiai és amerikai Patriot légvédelmi rendszert helyeztek el Szlovákiában. Tervben van a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába küldése, miközben a szlovák légtér védelmét lengyel és cseh repülőgépek látnák el.

 

Körkép.sk via Teraz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!