Nyitókép: Körkép.sk

 

Mint arról korábban beszámoltunk a szlovák parlament megtörte Čaputová vétóját, és másodszor is elfogadták a családtámogatási csomagot. Európa államai sorra fogadják el a családokat megsegítő intézkedéseket, amelyekről általában elmondható, nem okoznak vitát kormánypárti és ellenzéki pártok között. Nem úgy Szlovákiában

 

Király Zsolt: Matovič legyőzte Čaputovát. Örülhetnek a családok. Mit jelent mindez? (gyorselemzés)

 

Nézzük, hogy a miként vélekednek minderről a Szövetség-Aliancia politikusai:

  hirdetes_300x300   

 

A Szövetség sajtóosztálya közlése szerint

 

„rendkívül szomorúnak tartja, és egyúttal a Szövetség részéről elfogadhatatlannak, hogy mind a törvény elfogadására, mind pedig az elnöki vétó megtörésére koalíció és a fasiszták közötti politikai egyezség árnyéka vetül. Hasonló politikai üzletet, és a jelenlegi valamint korábbi Kotleba-hívek rehabilitációját rizikós politikai trendként értékeljük.”

 

Solymos László, a Szövetség-Aliancia Országos Tanácsának elnöke szerint a ma elfogadott jogszabály nem segíti a családokat. A Most-Híd platform politikusa azt is nehezményezi, hogy szerinte nincs pénzügyi fedezet a szabadidős tevékenység finanszírozására. Solymos annak ellenére fogalmaz meg ilyen állítást, hogy korábban Igor Matovič pénzügyminiszter ezt többször tételesen cáfolta és ismertette a javaslat fedezetét.

 

A Szövetség-Aliancia elnökének állásfoglalása jelen idő szerint nem ismert. Immár sokadszor tolmácsolja a Szövetség-Aliancia véleményét Solymos. A jelenleg inkább liberális, progresszív hangot megütő politikus korábban a maffiakormányban való részvétellel kompromittálódott Most-Híd vezetőjeként. Solymos nyilatkozata most ugyan sokkal szofisztikáltabb, mint azalatt a négy év alatt, amikor a Smer – SNS-féle maffiakoalícióban kormányzott, és annak nominánsainak tucatjai ülnek súlyos korrupciós ügyek miatt a rács mögött. De nem derül ki, hogy a Szövetség valójában segítené vagy sem a családokat, illetve milyen családtámogatási modellt javasolna.

 

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor egyedül Nagy József, az Összefogás platform részéről nyilvánult meg az ezúttal a 2,5 millió állampolgár anyagi helyzetét javító, az államfő által vétózott törvénycsomag újbóli elfogadása kapcsán, aki üdvözölte az államfői vétó megtörését:

 

„Az emberek szempontjából attól még nem rossz egy családtámogatás, mert azt Matovič vagy Gyimesi javasolta”

 

– fogalmazott Nagy.

 

Nagy József: Attól még nem rossz egy családtámogatás, mert azt Matovič vagy Gyimesi javasolta

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!