Nyitókép:  SITA/Branislav Bibel

 

A családtámogatási program évi 1,2 milliárd eurója után, mely 2,5 millió személy számára jelent plusz bevételt minden egyes évben, Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pénzügyminiszter szombaton további 400 ezer személy számára jelentett be anyagi támogatást.

 

Ők azok a pedagógusok, oktatásügyben dolgozó egyéb, azaz nem pedagógiai dolgozók (például szakácsnők, gondkonok, stb.), illetve közalkalamazottak (szerk. megj. zamestnanci verejnej správy), akik várhatóan már szeptemberben egyszeri, 500 eurós bevételhez juthatnak. Mindez a magas infláció okozta megnövekedett létfenntartási költségek enyhítése érdekében.

 

A javaslat

 hirdetes_810x300  

 

Ha megnézzük, hogy a kormány csak az elmúlt fél évben ki mindenkinek nyújtott konkrét anyagi segítséget, a következő listát kapjuk:

 

  1. Az év elején mintegy 400 ezer közalkalmazott kapott egyszeri, 350 eurót, összesen 140 millió euró értékben
  2. 240 millió euró összegben 860 ezer nyugdíjas lett megsegítve. Ők azok, akik úgy döntöttek, hogy beoltatják magukat és ezért oltási bónuszt kaptak. Személyenként 300 eurót
  3. A Szlovák Villamosművekkel történt egyezség keretében egész Európában egyedül Szlovákiában sikerült elérni, hogy egészen 2024 végéig maradnak a jelenlegi villanyárak. Első körben mindegy háztartás számára, de várható, hogy a kedvezményezettek köre az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények körével bővül. E támogatás összértéke a jelenlegi árak mellett 2 milliárd euró. Ennyit spórolnak meg az elkövetkező 3 évben a háztartások, összesen 3 millió háztartás.
  4. Az eddigi 25,88 eurós családi pótlék 2022 júniusában egyszeri összeggel 100 euróra emelkedett. További 100 ezer ember ugyanúgy megkapta a 100 eurót. Főleg azokról a személyekről van szó, akik nem jogosultak nyugdíjra. E támogatás összértéke 133 millió euró volt, melyből 1,3 millió gyerek, illetve nyugdíjas.
  5. Családtámogatási csomag – 2.5 millió gyerek, illetve azok szülei, akik már július 1-től plusz pénzt kapnák. Hogy mennyit? Még idén 250 millió eurót, jövő évtől pedig minden egyes hónapban 100 millió euró a közös háztartásban élő gyerekre. Éves szinten ez 1,2 milliárd eurós támogatást jelent.
  6. A kollektív szerződés által kezelt közalkalmazottak szeptemberben egyszer 500 eurós támogatást kapnak. Ez 400 ezer személyt érint és 200 millió euróba kerül, a kollektív szerződésben taglalt feltételeken felül.

 

 

Matovič szerint adóemelés nélkül is meglesz a pedagógusok és közalkalmazottak fizetésemelésére szükséges 200 millió

 

A kormányfő és a pénzügyminiszter elmondása szerint csak idén mintegy 4-4,5 milliárd euró plusz pénz kerül kiosztásra a társadalom egyes csoportjai között. Jövőre pedig további, immár rendszerszintű megoldások jöhetnek. Várható, hogy ezen kívül az egészségügyi és szociális dolgozók illetve katonák anyagi helyzete is kezelve lesz, tekintettel a magas inflációra.

 

Eduard Heger és Igor Matovič. Kép:  SITA/Branislav Bibel

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.