Ilona
  • HUF: 403.72
  • USD: 1.02
  • 24 °C
  • 36 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Grendel: A mostani kormánykoalícióra szavazók nem szeretnének előrehozott választásokat

Kihangsúlyozta, hogy a Smer visszatértével Szlovákia demokratikus alapelvei ismét veszélybe kerülhetnek.

Nyitókép: TA3/screenshot

 

A mostani kormánykoalícióra szavazók nem szeretnének előrehozott választásokat, azt akarják, hogy továbbra is mi maradjunk kormányon – mondta Grendel Gábor, a parlament alelnöke a TA3 Politikában (V politike) c. vasárnapi vitaműsorában.

 

Grendel ugyanakkor azt is elmondta, hogy a miniszterelnök rendkívüli igyekezetet fejt ki a koalíciós kapcsolatok rendezése érdekében, és megpróbál új szabályokat felállítani a koalíciós tanácson. Véleménye szerint a koalíciós vezetőknek továbbra is részt kellene venniük a koalíciós tanács ülésein.

 

 „Soha nem lett kimondva, hogy ezek a szabályok, és aki megszegi őket, annak mennie kell“

 

– jelentette ki Grendel, hozzátéve, hogy csak az új szabályok megszegése után kellene az egyes koalíciós vezetőknek távozniuk a kormányból.

 

A parlament alelnöke úgy véli, hogy a szabályok felállítása elősegítheti azt, hogy a koalíció felesleges konfliktusok nélkül tovább tudjon kormányozni.

 

„Aki megszegi a szabályokat, az távozik. Ennek így kellene működnie“

 

– konstatálta Grendel.

 

A parlament alelnöke nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy miként alakul az összetűzés Igor Matovič pénzügyminiszter és az SaS-es Richard Sulík gazdasági miniszter között.

 

Grendel Gábor az ĽSNS és a Republika közötti háborúra hivatkozva vette védelmébe az OĽaNO-nak az extrémistákkal közös szavazását. Szerinte az egyik párt úgy akar elhatárolódni a másiktól, hogy másképpen szavaz.

 

 „Senki sem gyanúsíthatja a miniszterelnököt vagy a pénzügyminisztert azzal, hogy együttműködnek vagy tárgyalásokat folytatnak velük (extrémistákkal – szerk. megj.)“

 

– jelentette ki Grendel.

 

Arra a kérdésre, hogy jó ötlet-e a szélsőségesekkel társulni, Grendel vitapartnere, Richard Takáč smeres képviselő azt válaszolta, sokan túlértékelték azt a jól ismert fotó, amelyen Ľuboš Blaha kezet fogott az ĽSNS vezetőjével, Marian Kotlebával. Mint mondta, a képviselők véletlenszerű találkozásáról volt szó.

 

Takáč szerint az előrehozott választásokhoz szükséges aláírásgyűjtés nagyjából a harmadánál tart. A népszavazás kihirdetéséhez legalább 350 ezer állampolgár aláírására van szükség.

 

Grendel Gábor a referendummal kapcsolatban óva intette az embereket, hogy a Smer ismét visszatérhet a kormányba. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzék álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban egyértelműen megmutatta a világról alkotott értékképét. Grendel azt is kihangsúlyozta, hogy a Smer visszatértével Szlovákia demokratikus alapelvei, köztük olyan fontos intézmények, mint a speciális ügyészség, ismét veszélybe kerülhetnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket