Nyitókép: SITA

 

Csökken az autóbuszokra és tehergépkocsikra szükséges jogosítvány megszerzéséhez előírt korhatár. Egyúttal súlyosbodik a vezetés közbeni telefonálásért kiróható büntetés, kivéve, ha „szabad kéz“ rendszerrel telefonálunk.

 

Augusztustól 18 éves korra csökken a C és CE, illetve 21 éves korra a D és DE típusú jogosítványok megszerzésének korhatára.

 

Zuzana Čaputová államfő ugyanis aláírta a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását.

 hirdetes_300x300  

 

Jelenleg még 21 éves korúnak kellett lenni ahhoz, hogy valaki 3,5 tonnás gépkocsit vezethessen, illetve 24 évesnek ahhoz, hogy autóbusz volánja mögé ülhessen.

 

További újdonság az is, hogy szigorodik annak elbírálása, ha valaki lakott területek 50 kilométer/óráVAL, illetve lakott területen kívül 60 kilométer/óráVAL lépi túl a sebességhatárt.

 

Szintén szigorúbb büntetésre számíthatnak azok a sofőrök, akik mobiltelefonnal a kézben vezetnek. Augusztustól ezért a kihágásért 150 eurós büntetést szabhatnak ki ránk a rendőrök, szabályszegési eljárás keretében (azaz, aki nem hajlandó a helyszínen fizetni) pedig 300 eurót. Ezen felül eltilthatnak érte a vezetéstől is, a szabályszegés pedig súlyos kihágásnak minősül. Egyúttal beszámítódik a 12 hónap alatti három súlyos szabálysértés közé. Aki ugyanis ennyit összeszed, annak újra le kell tennie majd a vizsgát.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!