Nyitókép forrása:  SITA/Ľudovít Vaniher

 

A Szlovák Gázművek (SPP) bejelentése szerint ezen a héten tovább csökken a Gázművek részére az országba érkező földgáz mennyisége – jelentette be az SPP szabályozásért felelős igazgatóhelyettese, Juraj Adamica.

 

„Arra számítunk, hogy a Gazprom Export vállalat közlése alapján a szerződésünk szerinti gázszállítások ezen a héten 50 százalékkal csökkennek. Ez a visszavágás nem lesz hatással az ügyfelek ellátására. „

 

Az SPP már júniusban is jelezte, hogy a szerződött mennyiségnél kevesebb földgáz érkezik az orosz Gazpromtól. Az oroszok arra hivatkoztak, hogy a szankciók miatt nem kapták meg a megrendelt turbinákat, ezért a folyosón való szállított mennyiséget a kapacitás 40 százalékára csökkentették.

 

Az SPP azt állítja, hogy sikerült biztosítania a szükséges földgázmennyiséget LNG importálásával – ez fedezi az ügyfelek fogyasztásának 65 százalékát.

 hirdetes_300x300  

 

Adamica kiemelte, hogy az év ezen szakához képest a szlovákiai gáztárolók töltöttségi szintje is átlagon felüli, és „az újabb LNG szállítmányoknak köszönhetően az SPP kellően optimista a tekintetben, hogy a 2022-2023-as fűtési szezont ellátási problémák nélkül átvészeli”.

 

(Megjegyezzük, az, hogy az év ezen szakához képest jól állnak a tárolók önmagában nem jelent pozitívumot, mert már hónapok óta mindenki rohamtempóban próbálja feltölteni tárolóit Európában, mivel az orosz gázcsapok elzárására számítanak. Adamica érvelésének második része magyarul azt jelenti, hogy a fő kérdés most az, hogy Európa képes-e fogadni elegendő LNG-t ahhoz, hogy a tárolókat a kellő szintre töltse fel még akkor is, ha az orosz gázszállítások teljesen leállnak – a szerk.)

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!